Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Съдът ще гледа две жалби за касиране на изборите в Казанлъшко

Да се обяви за недействителен изборът за кмет на Казанлък.Жалба с това настояване е подадена в Административния съд в Стара Загора от неуспелия кандидат за кмет на Казанлък от партия “Ред, законност и справедливост” Георги Каличков.Пред Съда Каличков оспорва изборния резултат на избрания за втори мандат като независим кмет на Казанлък Стефан Дамянов. На местните избори на 28-ми октомври Дамянов бе преизбран с рекордните за общината 83,67% от гласовете на всички участвали във вота малко над 45% от избирателите в Казанлъшко. За втория мандат на Стефан Дамянов гласуваха 24743 граждани.

По жалбата на Георги Каличков е насрочено Административно дело в Административния съд в Стара Загора на 28-ми този месец. От Съда вече са поискали за ръчно броене подадените за Дамянов бюлетини. Сред основните мотиви за исканото касиране на вота за избрания кмет, в жалбата на Каличков се посочват допуснати съществени нарушения на ЗМСМА.

Според жалбоподателя, броят на положените подписи в избирателните списъци на СИК в някои от секциите, не отговаря на намерените действителни бюлетини, подадени за Стефан Дамянов.

В някои от секците са открити белязани бюлетини, подадени за него, налице са и сериозни разминавания между предоставените на политическите партии препис –извлечения от секционните протоколи и данните от самите протоколи. В някои от избирателните секции са открити и подписани бюлетини преди началото на изборния ден, което според жалбоподателя е ясен знак за предварително готови бюлетини, в полза на Стефан Дамянов.

Сред останалите драстични нарушения на изборния процес, в жалбата на Каличков се посочва и факта, че според записаното в
два от протоколите на две от СИК, изборният ден на 28-ми октомври в тях е приключил не в 19 часа, както е по закон, а в 22 часа. В други протоколи на СИК не са налице всички налични подписи на членовете на СИК. Заради всички тези факти Административният съдия Ирена Янкова е поискала съдебна експертиза и ръчно преброяване на всяка една от подадените 24743 бюлетини за Стефан Дамянов. Към експертите, участващи в броенете са зададени и 8 въпроса, част от тях са свързани с реалния брой на недействителните и действителни бюлетини.

Процесуалният представител по жалбата на Георги Каличков, адвокат Моника Динева приема като съществен знак факта, че Съдът е възприел необходимостта от повторно броене на бюлетините за Дамянов, с цел изясняване доколко те съотвестват на обявените крайни резултати. Ако се докаже, че има сериозни нарушения на изборния закон е възможно Административинят съд да реши да касира избора за кмет на Казанлък, коментира Динева. Утре – 20-ти ноември от 14 часа Административиня съд в Стара Загора ще заседава и по друга жалба, свързана с местните избори в община Казанлък.В нея се иска касиране на изборите за общински съветници.

Жалбата е от представителите на партия “Ред, законност и справедливост”, БСП, “Новото време”, Българско движение “Национален идеал за единство”, коалиция “Социалдемократи” независимият кандидат за общински съветник Цветанка Пискова, както и от партиите НДСВ и ДПС. Жалбите на тези партии и коалици са свързани с изборните резултати за общински съветници и крайното разпределение на броя мандати в Общинския съвет на Казанлък.

Посочени са редица нередности и нарушения на изборния процес, което два основание които жалбоподателите да настояват за касиране на изборите за общински съветници. Едно от най- драстичните нарушения, посочени в общата жалба на партите и коалициите е факта, че в един от протоколите на СИК е записано, че е съставен в 16,30 часа на 29-ти октомври, тоест почти 24 часа след края на изборния ден.

От страна на жалбоподателите е поискана справка и сравнение доколко данните от протоколите с избора на кмет съотвестват на
данните в протоколите за избор на общински съветници.Административният съд е счел и тази жалба за основателна. Като е взел предвид посочени в нея нередности също е поискано ръчно броене на бюлетините. Двата вида бюлетини от вота в Казанлъшко вече са на разположение на Административиня съд в Стара Загора и най- вероятно от утре започва тяхното ръчно броене. В него ще участват съдия от Административния съд, представител на ОИК –Казанлък, процесуалният представител на жалбоподателите, както и определени от съда вещи лица. Три дни след подаването на жалбата с искане за касиране на вота за общински съветници две от партиите- жалбоподателки-ДПС и НДСВ оттеглиха жалбите си. Не са известни мотивите за това. Засега не е ясно дали Съдът ще приеме оттелянето или не.

Деляна Бобева www.dariknews.bg  

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: