Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Градят Мемориал на избитите горяни в Казанлъшко


 Да бъде издигнат Мемориал-костница на избитите в Тъжанския Балкан  на 1-ви октомври 1951 година 16 горяни от Розовата долина. Това е инициатива на група граждани от Розовата долина, както и на членове на съюз „Истина”, сформирали специален Инициативен комитет, нагърбил се с тежката задача. Гробът на тези 16-сет горяни, както и на други двама от района, намерили смъртта си 3 години по-късно , днес лежат заровени в двора на православния  храм „”Свети Георги Победоносец” в павелбанското село Габарево.

Проектът на бъдещия мемориал  е дело на виден старозагорски архитект, като за градежа му ще се търси и личното съдействие на премира Бойко Борисов, чийто дядо е получил смъртна присъда като полицейски пристав  от  Народния съд.

Самият Мемориал –костница  ще представлява  мраморен саркофаг с височина 95 сантиметра, който ще побере костите на избите горяни, а върху фасадата на храма в Габарево под формата на разтворена книга-кондика ще са изписани имената на загиналите 18 горяни. Идеята е бъдещият мемориал да се открие в навечерието на 60-та годишнина от смъртта на горяните.

Деляна Бобева dariknews.bg
 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: