Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Стара Загора има шанс да стане романтичната столица на България през 2010 г.!


 Това ще се случи, ако жителите на града на липите успеят да създадат най-дългото любовно писмо в страната и победят в съревнованието с други девет големи града. В приложен файл изпращаме съобщение до медиите за  уникалната инициатива.

Поставянето на рекорд за най-дълго любовно писмо се провежда от издателство "Кръгозор" и книжарници "Хеликон" за втора поредна година. През 2009 г. победител бе град Бургас, чиито жители създадоха 15-метрово романтично послание.  Повече за събитието четете тук:

http://www.kragozor.com/?viewID=10&sp_id=266


През 2010 г. писането на най-дългото любовно писмо е вдъхновено от книгата „Бленувам те. Любовни писма на знаменити българи”, в която събрани писма от личната кореспонденция на знакови фигури в българската история - революционери, политици, общественици, учени, писатели, военачалници, художници. Издателите от "Кръгозор" призоваха всички читатели да се включат в създаването на най-дългото любовно писмо като посетят книжарницата на ул . "Цар Симеон Велики" № 102 и впишат  свое любовно послание собственоръчно - по онзи леко старомоден, но безкрайно романтичен начин, по който са правили това Атанас Буров, Мара Белчева, Иван Вазов и всички други бележити личности, включени в сборника.

 

Бленувам те

Любовни писма на знаменити българи

Съставител: Данаил Глишев
Консултант и автор на предговора към книгата: проф. Кирил Топалов

Луксозният подаръчен сборник "Бленувам те. Любовни писма на знаменити българи" включва писма от личната кореспонденция на знакови фигури в българската история - революционери, политици, общественици, учени, писатели, военачалници, художници. Книгата представя част от най-значимите мъже и жени на България в една различна, малко позната на читателите светлина. Сред текстовете има писма и факсимилета, които принадлежат на лични архиви и не са били публикувани до сега.

„Зад всяко писмо стоят двама души и техните най-съкровени чувства. Това са изповеди, възвания, молби, молитви. Всеки от написалите ги, съобразно с темперамента и желанията си, се е опитал да се представи в най-добрата възможна светлина. А какви хора само са те! Ще прочетете мъже с красиви имена като Пейо, Димчо, Христо, Боян, Климент и Борис да изповядват чувства и надежди пред дами с царствени имена като Евгения, Султана, Смарайда, Изидора, Поликсена, Деспина и Райна. И да им отговарят. Български генерали и български банкери, български филолози и български революционери са писали писма на любимите си. От нужда да споделят нещо съкровено, да дадат и да получат обич.

Макар и смятан за свенлив, българинът винаги е знаел как да изрази
себе си и да сподели с любимия човек. Тези хора са убийствено искрени. По-
някога ми се струва, че в писмата им, писани преди десетилетия или преди
век, има повече живот, страст и смисъл, отколкото в целогодишната про-
грама на медиите ни от шоупрограми и риалити формати.”

Из Увода на Данаил Глишев

Съдържание на книгата

Увод
Георги Икономов-Дупничанин
Мирчо Попов
Христо Ботев
Захари Стоянов
Стефан Стамболов
Султана Рачо Петрова
Капитан Николов
Иван Вазов
Евгения Марс
Цар Фердинанд І Български
Пенчо Славейков
Мара Белчева
Борис Дрангов
Васил Чекаларов
Пейо Яворов
Минка (Мина) Тодорова
Лора Каравелова
Изидора (Дора) Габе
Боян Пенев
Генерал Климент Бояджиев
Госпожица А.Б. от В.
Димчо Дебелянов
Йордан Йовков
Атанас Буров
Теодор Траянов
Боян Болгар
Александър Балабанов
Яна Язова
Иван Хаджийски
Змей Горянин
Пеньо Пенев
Александър Геров

****

Любовни писма на знаменити българи вдъхновиха нов рекорд за най-дълго романтично послание

10 града се състезават за „Романтична столица” на България 2010 г.

Книгата „Бленувам те. Любовни писма на знаменити българи” стана повод 10 български града да се включат в подобряване на рекорда за най-дълго любовно писмо на България. За втора поредна година всички читатели, които желаят да се включат в писането, могат да направят това в обектите на книжарници „Хеликон” на територията на София и на страната. Събирането на романтични послания вече започна и ще приключи на 10 февруари.
Точно преди една година подобна кампания провокира хиляди българи да създадат заедно гигантско писмо от почти 60 метра. 15 от тях бяха изписани от жителите на Бургас и градът беше обявен за романтична столица на България за 2009 г.
Кое населено място е новият победител, ще стане ясно на 11 февруари, когато текстовете от всички книжарници ще пристигнат в „Хеликон” в Гранд Хотел „България” за официалната премиера на книгата „Бленувам те. Любовни писма на знаменити българи” от ИК „Кръгозор”. Събраните романтични послания на читатели от цялата страна ще бъдат обединени в цялостно любовно писмо, а неговата дължина ще бъде публично измерена в присъствието на медиите и на потомци на редица бележити личности, включени в романтичния сборник. Медиен партньор на кампанията е БГ Радио.

Градовете, които се борят за подобряването на рекорда, са:

Благоевград – ул. "Васил Левски" №1;
Бургас – пл. "Тройката" №4;
Варна – бул."Мария Луиза" №20 или в Пикадили Парк, бул. "Приморски Парк II", 482;
Велико Търново – ул. „Васил Левски” № №17;
Кюстендил – ул. "Демокрация" №33;
Пловдив - ул. "Райко Даскалов" №13;
Русе - ул. „Александровска” № 50;
Стара Загора - ул. "Цар Симеон Велики" №102;
София – бул. „Патриарх Евтимий” № 68, бул. "Цар Освободител" №4 /Гранд Хотел България/ или на бул. "Ал. Стамболийски" №17;
Шумен – бул. "Славянски" № 88

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: