Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Деца създадоха нова концепция за българското образование

 Своеобразна диагноза и концепция за българското образовани създадоха възпитаниците на преподавателката Теодора Атанасова, в края на първата си учебна година в частна езикова школа в Казанлък. Документът, оформен и като мултимедия се нарича „Образованието през моите очи" и на пръв поглед представлява безобиден и пъстър наниз от детски рисунки.  Всяка една рисунка е придружена от текст, създаден от самите деца. Като сглобих  частиците от детския пъзел,  останах поразена от невероятния усет и идеи на децата, споделя преподавателката  Теодора Атанасова.

По думите й, всяко едно от децата е получило задача да нарисува две рисунки за образованието: едната е за  това какво е сега образованието в България,   а другата - как  искат то да изглежда.

Така цветята, клюмнали в саксия или  самотно  лале във ваза,   недостижимото  слънце или черно-бялата рисунка на уличните дупки всъщност се превръщат в лаконична диагноза на българското образование:  днес децата са много ангажирани  в училище, а сградите са неприветливи. В тях  слънцето не може да влезе, за да достигне до нас, въпреки че лъчите му са големи. Децата са  самотни и уплашени в училище,   учебниците са неразбираеми, а всеки учебен ден е безкарйно дежа ву, гласят текстовете под рисунките.

Обобщението за сегашното състояние на българското образование е  безалтернативно: в  посивяло цветно, стара възрастна дама, прегърбена и с очила. Текстът под рисунката е лаконичен: Образованието е като добронамерена, благородна, но вече поостаряла дама.

 На фона на тези по-скоро мрачни, макар и в цвят детски рисунки, в които натрапчиво преобладават сивите тонове, прудставата за бъдещеоо  българско образование  през детските очи е като дъга, усмихнат човек, цвете с много листенца, широка улица, красива градина, път с много разклонения.

Искам училище на радостта, училище, което да ме  направи по-цветна,   и по-уверена. Да ми даде  знания и умения, които да ме направят щастлива, пише под рисинкута си една от школските  възпитанички. 

Училище като градина, огряна от слънце,  цвете с повече листенца,  от които да научим повече неща, така изглежда обобщената детска визия за образованието  в детските мечти.

Образованието  трябва да носи радост,  е философия, изповядвана още през от през 16-ти век от педагога Ян Коменски. Философия, превърната от преподавателката Тедора Атанасова в  цел:  Стремежът й е в школата децата  да имат възможността  да компенсират всичко онова, което училището сега не им дава. И преди всичко -радост.

Рефлексът сам да търсиш информация  и да се  усъвършенстваш е  резултат посфакум от тази радост, твърди  педагожката  от Казанлък. 

"Малките автори на новата концепиця за българското образование  имат идея да я изпратят на министъра на образованието Сергей Игнатов.

Деляна Бобева www.dariknews.bg   

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте:


loading...