Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Депутатите трябва да имат документ, че не са дебилни


 С депутата от ГЕРБ Емил КАРАНИКОЛОВ разговаря Емилия Караабова

- Г-н Караниколов, вие нормален ли сте?


- В психическия смисъл на думата съм напълно нормален и това мога да го докажа по много лесен начин. Преди да се кандидатирам за народен представител, минах през психотест и имам документ за психическа годност.

- А защо сте се “проверявали”, след като сега в закона няма такова изискване към кандидат-депутатите?

- Не съм го направил, защото съм се съмнявал в психическата си годност. А защото това бе едно от условията наред с другите, като например да не си бил агент на ДС, да си с висше образование, да предоставиш свидетелство за съдимост и т. н., за регистрация в депутатските листи на ГЕРБ.

- Т. е. твърдите, че всичките ви 117 колеги от ГЕРБ са доказано “нормални”?

- Точно така, в ГЕРБ всички са доказано психически годни, което не може да се каже за останалите парламентарни групи. Такива са ми наблюденията.

- Обяснете малко по-подробно защо искате проверка за психическото здраве на всички кандидат-депутати?

- Аз съм внесъл над 10 предложения във връзка с Избирателия кодекс. И едно от тях се отнася точно за това - кандидатите за депутати, кметове и общински съветници да се вписват в листите, след като минат психотест. Мотивите за това мое на пръв поглед странно предложение са следните.  Работата на депутата, кмета и на общинския съветник е свързана с много напрежение, стрес, с много натиск. И бидейки на някои от тези постове, ако човек е с малко по-лабилна психика, може в един момент наистина да изпуши. И тогава ще се подложи под съмнение доколко отговорни са били неговите управленчески решения изобщо. А това неудобство може да се спести с една такава превантивна мярка.

- Вие с кого от шефовете в ГЕРБ съгласувахте това предложение?

- Не съм го обсъждал с никого от ръководството. След като го внесох в комисията, която работи текстовете по изборното законодателство, го споделих и с други мои колеги. Срещам тяхната подкрепа и адмирации.

- Вие сте били зам.-кмет на Казанлък, преди това и общински съветник от ГЕРБ. Къде хората с ментални отклонения са повече - в местната власт или в парламента?

- Натрупах опит и наблюдения и те ме доведоха до извода, че трябва да има по-високи изисквания и бариера за желаещите да влязат във властта. Защото и очакванията към тези хора са големи. По мои наблюдения в парламента има повече хора, които проявяват симптоми за ментални проблеми.

- Кого имате предвид?

- Сега, аз съм икономист по образование и не бих си позволил поименно да слагам диагнози. Но след днешното изслушване на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов в пленарната зала и абсурдното поведение на колеги от опозицията съм повече от категоричен, че тази законодателна мярка е жизненоважна. И се надявам тя да бъде приета, за да не ставаме свидетели на такива неприлични сцени като скачане, крещене, обиди - все неща, недопустими за един народен представител.

- Обаче това все още не ги прави пациенти на психодиспансерите, нали?

- Това е само един изолиран случай, но ние в този парламент сме били свидетели на такива обидни квалификации, опити за саморазправа, скандали, че нормален човек едва ли ще повярва, ако ги чуе. Ето защо, ако имаше такъв тест, най-вероятно някои от тези депутати, не биха били народни представители. Даже днес, като гледах как се държат някои колеги от БСП и ДПС в пленарната зала, ми хрумна една идея, която още избистрям. Може би трябва да има и тест за дебилност.

- Само в опозицията ли има избраници с такъв медицински проблем?

- Сред своите колеги не съм видял нито един с прояви на ментални отклонения.

- За ГЕРБ вече разбрах, с документи сте. Но какво е положението при партньорите ви от “Атака” и “Синята коалиция”?

- Нямам наблюдения за “нередности” там.

- Е, това възможно ли е? Дори днес чух в кулоарите, че ако предложението ви можеше да влезе със задна дата, цяла една подкрепяща ви парламентарна група щеше да излезе...

- За коя парламентарна група става въпрос? Не би трябвало да сме толкова крайни, иначе разбирам шегата на колегите. Но предложението ми е съвсем сериозно, важно и необходимо.

- Ако сега дойде медицински екип и направи психотест на депутатите, колко според вас ще бъдат “освидетелствани”?

- Днес в залата бяха 135 души, от тях 4 - 5 % нямаше да издържат психотеста. Но аз не знам защо тази тема предизвиква интерес, след като за толкова други професии се изисква такъв документ?! Защо трябва професията “парламентарист” да се изключва, след като изискванията, отговорностите и очакванията към него са толкова големи.

- Това ваше предложение не противоречи ли все пак на конституцията?

- Конституцията не дава право на луди да ни управляват. Тя казва, че всеки има право да участва в управлението, но става въпрос все пак за психически годните.

- А не трябва ли и министрите да си вадят бележки дали са психо?

- Вкарвате ме в коловоз, едва ли не всички да се проверяват... Смятам, че в сегашното правителство всички са нормални.

- Откъде можете да сте сигурен?

- Ами по-голямата част от министрите са били в депутатските листи на ГЕРБ, съответно си имат документи.

- Обаче едни от най-важните ресори са в ръцете на “външни” хора на ГЕРБ - здравеопазването, финансите, икономиката, правосъдието, образованието, екологията?

- Никой от сегашните министри не е показал със своите действия, постъпки и решения, че имат проблеми от подобно естество. Но може да се разшири групата, която да подлежи на проверка. Така че да има мир и спокойствие.

- Сега да ви питам вие в какво състояние на духа бяхте, когато паркирахте перпендикулярно на улично платно в Казанлък. Снимката на вашия автомобил, спрян по този уникален начин, обиколи всички медии?

- Доста шум се вдигна около този случай и ме направи известен. Едва ли някой може да повярва, че “нормален” човек ще паркира така. Истината е следната - бях дал колата си на майстора, който ми ремонтираше къщата. Дадох му автомобила, за да купи материали от един магазин. Той я паркирал пред него, но не дръпнал ръчната спирачка, а улицата там е под наклон.  Така на собствен ход автомобилът “тръгнал” и се озовал на средата на платното. След няколко минути човекът, като излязъл, видял какво е станало и бързо я преместил. Не е станало някакво произшествие, слава Богу, така че случаят наистина се раздуха излишно.

Емилия Караабова в. Труд