Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Иван Ничев, софиянецът от Казанлък: Заради Вайда станах работохолик

 Киното е хубаво нещо. Но да го гледаш на екрана. Да го правиш е къртовско дело. Особено сега. И въпреки мъките на занаята Иван Ничев не е престанал да снима. Не крие, че преди 10 ноември 1989 година хората от неговия бранш са се борили с едни препятствия, сега пък с други. "На края на света", "Пътуване към Ерусалим" сериалът "Бай Ганьо" и още няколко ленти, сътворени от режисьора през последните двадесет години, станаха любими на милиони зрители. Някои от тях обиколиха екраните на много държави по всички континенти на света.


Тези дни Иван Ничев навърши седемдесет години и готви поредния си филм. Професорът по режисура в Националната академия за театър и кино казва, че е тръгнал по пътя към професията си още от дете. Осемгодишен попада в радиотеатъра, и то в компанията на актьори като Домна Ганева, Иван Бинев, Асен Кисимов, а на режисьорския пулт са Гриша Островски, Анастас Михайлов, Неделчо Чернев.


Днес режисьорът се определя като един казанлъчанин, който живее в София. А благодарение на филмите си е гражданин на света. Не непразно в "Бумеранг" единият има такъв диалог:
- От провинцията ли сте колега?
- Не, от Казанлък.
Тази реплика той повтаря, където и да е по света.


Големият полски режисьор Анджей Вайда е един от учителите на Ничев в Лодз. За него ученикът казва: Научи ме на любов към киното и работохолизма. За режисьора е много важно винаги да бъде обзет от неистовото желание да реализира поредния си филм. Да бъде готов за всякакви жертви в името на тази кауза.
От 1997 година Иван Ничев е член на Европейската киноакадемия с действащ глас за наградата "Феникс"

Информация: Исак Гозес paper.standartnews.com
 

 

coronavirus.bg