Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Живея в Манхатън, но съм роден в Казанлък

 Архитектът на Лувъра спечели с икономии

Арх. Янко Апостолов /вдясно/ в компанията на американския посланик Джеймс Уорлик и министъра на културата Вежди Рашидов
ФОТО ВИКТОР ЛЕВИ

Архитект Янко Апостолов, който безапелационно спечели първото място за строеж на Българския Лувър, изненадващо пристигна в България.

Без предупреждение той дойде от Америка в галерия "Средец" на Министерството на културата в столицата. Там в понеделник министърът на културата Вежди Рашидов в присъствието на американския посланик Джеймс Уорлик и главния архитект на София Петър Диков откри изложба на всичките 31 идейни проекта, участвали в конкурса за "Проектиране на съвременен музеен център". Тя ще бъде отворена до 3 октомври 2010 г.


Министър Рашидов представи класирания на първо място проект на Янко Апостолов, който живее и работи в Ню Йорк. При откриването на изложбата председателят на журито - главният архитект на София Петър Диков, бе категоричен, че конкурсът на Министерството на културата е дал голям шанс на родните архитекти. "Проектът, който избрахме, е такъв, че може да се случи и аз съм убеден, че ще се случи с волята на министъра и на правителството", обясни арх. Диков. Той каза още, че е щастлив как един българин, излязъл, за да учи и работи в чужбина, се връща да твори и да работи за българската култура.

Министърът на културата обеща, че и занапред ще има пълна прозрачност при изграждането на нашенския вариант на Лувъра. "Това е идеен проект и когато започнат консултациите по него, ще имаме цената, на която той ще бъде построен. След като минат законовите срокове, ще дискутираме пак точка по точка при пълна прозрачност. Искаме всички вие да сте наясно", заяви министър Рашидов. Той даде думата на американския посланик Джеймс Уорлик: "Нашият българин, спечелил конкурса, е американски гражданин". Дипломатът каза, че се надява този проект да обогати великолепието на София.

В проекта на съвременния музеен център "Български Лувър", направен от Янко Апостолов, се предвижда реновиране и реконструкция на вътрешния двор и интегриране на сградите. "Ще има много малки промени във външните фасади, което е повече реставрационен и интегриращ елемент. Моят подход беше да се намери една икономична интеграция на съществуващите сгради, така че това да бъде възможно с бюджета, който правителството предлага, и същевременно да се запази характерът на сградите, и да се намери една целесъобразна интеграция на комплекса", каза Апостолов.

Милена Минчева, в. Стандарт

Арх. Янко Апостолов е завършил в Лондон. В момента той работи в Ню Йорк като старши архитект в Kohn Pedersen Fox. Фирмата е работила по множество големи проекти, включително и по реновацията на Музея на съвременното изкуство в Ню Йорк. Решенията при него, особено градината със скулптури в двора, наподобяват тези в българския проект, казват запознати.
- Г-н Апостолов, как ще се впише вашата идея за родния Лувър по отношение на останалите исторически сгради, които се намират на това място?
- Сградите вече имат доста добре изграден характер и те се вписват добре в съществуващите сгради и в градската среда. Моят проект предвижда реновиране и реконструкция на вътрешния двор и интегриране сградите каквито са. Има много малко промени във външните фасади, което прави проекта предимно реставрационен и интегриращ вътрешно, а не и урбанистично. Намесата в съществуващата тъкан на останалите сгради ще е минимална. Основната идея на проекта е съсредоточаване във вътрешната структура на градината.

- Върху какви други проекти сте работили?
- През последните три-четири години съм работил предимно в проекти в Китай. В момента за щастие архитектурната професия е една от професиите, които глобално се интегрира много добре. Работил съм върху градоустройствени планове, както и върху един много интересен проект в Сондо, Южна Корея. Това е нов град с паркове, обществени сгради.

- Като сума колко ще излезе строежът на Българския Лувър?
- Прекалено рано е да се каже. Аз обичам да работя с ограничения на контекста. Проектът се намира на идейно ниво и ще отнеме време то да бъде разбито. До няколко месеца ще има яснота за истинската му цена. Музеят трябва да се направи до две години, такова е искането на Министерство на културата.

- Дайте повече подробности за идеите си?
- По принцип трябва да се инвестират средства в инфраструктурата на сградата. В момента само една от сградите се използва като музей. А другите не са пригодени за това. А това е основна цел на проекта. Съвременните моменти се състоят в реновиране на вътрешния двор. Ще се използват енергоефективни технологии. Няма да се разрушават съществуващите сгради. Не предлагам и покриване на вътрешния двор. Ако погледнете предложението на моите колеги, много от тях предлагат точно това. За българския климат това е трудна концепция, защото ние имаме студени зими и топли лета. Бих предпочел парите, които ще се похарчат за климатизиране за един такъв обем, да бъдат похарчени върху развитието на проекта.

- Къде живеете в момента?
- В Манхатън. На 36 г. съм, роден съм в Казанлък. Съпругата ми се казва Рая и се занимава с финанси. Тя също е българка и споделя изцяло с мен емоцията от проектирането на музея.

Милена Минчева, в. Стандарт

 

coronavirus.bg