Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

От съкровището на Али паша още капе кръв


 Али паша Янински (1741-1822) е прочут османски владетел и свиреп разбойник. Гордеел се, че започнал кариерата си с 60 пари и една пушка. Покорявайки село след село, успява да натрупа богатство от грабежи и си купува един пашалък. Утвърден е като паша със султански ферман на района около Епир с център Янина.


След похода срещу Осман Пазвантоглу Видински през 1798 г. е произведен във везир. Така още в края на 18 в., когато Османската империя се тресе от вълнения и бунтове, своенравният и жесток паша разпростира владенията си далеч извън Янина. Според някои източници той бил пълен господар на 50 малки провинции в Европейска Турция. Първият му биограф, англичанинът Броугтън, пътувал с него в Албания и другите му турски провинции още докато пашата бил жив и издал пътеписа в Лондон през 1810 г. Същият този летописец споменава, че самият Наполеон предлагал на Али да го направи цар на Албания, за да си осигури тил на югоизток. С френският император е свързана и една от легендите за имането на Янинския паша. Според хронисти той купил най-големия диамант на Земята от 86 карата за 150 хил. жълтици от майката на Наполеон. Тя го пък му го продала, за да откупи от френския двор заточения на остров Елена император. Легенди се разказват и за хитростта и уменията на Али паша да избягва капаните, които султанът постоянно му залагал, за да му вземе главата. Въпреки това през 1822 г. застарелият везир, вече над 70 г., бил извикан в Цариград и там го убили. Според други той отказал да се яви пред Високата порта и нарочно изпратени агенти го обезглавили в Янина след предателство на неговите гавази. Али паша и неземно красивата му дъщеря, въпреки че официално той имал само двама сина, се споменават дори в легендарния роман на Александър Дюма за граф Монте Кристо.

Някои май са намерили съкровището, шегуват се местните хора, като гледат как се вдигат вили като прогимназии в махалата

И до днес митичното богатство на Али паша е източник на много кръв, странна смърт и мечти за бързо забогатяване. Говори се, че несметното богатство е заровено край Мъглиж. "Имат много здраве гърците и дори иманярите дошли чак от Австралия. Съкровището на Али паша Янински е пренесено и заровено в днешна България, някъде из Балкана". Така коментираха родните иманяри неотдавнашната вест, че кабинетът в Атина е разрешил на авантюрист от гръцки произход да търси край Янина несметните богатства на пашата. Гръцкият екип щял да използва модерни сонди с камери, които щели да "огледат" земята в региона на 20 м дълбочина. Твърди се, че ако съкровището бъде открито, 50-те процента, които се полагали на гръцката държава, щели да бъдат предостатъчни да бъде изплатен техният държавен дълг от неколкостотин милиарда евро.  По неофициални източници богатството на Али паша приживе се изчислявало на 6 млн. пиастри, без да се броят диамантите, златото, среброто, плячката от извънредни данъци и подаръците от други владетели и поданиците му. От цялото това богатство, което след смъртта му по право принадлежало на султана, не е намерена и жълтица. Родните златотърсачи припомнят, че в района на Янина досега е имало не една и две официални разкопки, както и нестихващи иманярски набези. Всичките те обаче удряли на камък, защото имането било пренесено по заповед на Али паша още приживе далеч на север в сегашните български земи. Една от версиите е, че съкровищата и парите били прекарани с каракачанските кервани. Известно е, че всяко лято каракачаните прекарвали многобройните си стада от Беломорието високо по билото на Стара планина - от Сливен почти до Калофер. С това освен с пословичното им трудолюбие като скотовъдци някои обясняват и многото заможни каракачански родове у нас.

Хронисти и историци с вкус към иманярството, а и местни хора твърдят, че още след Освобождението мястото, където било заровено имането на Янинския паша, било сравнително точно определено - Мъглижкия Балкан. Много от тях се кълнат, че са виждали турски иманярски карти, на които подбалканското градче е белязано с кръст. Освен това и според спелеолозите в този район наистина има много неизследвани пещери
В една от тях, според мълва от по ново време, легендарният нумизмат и иманяр Желязко Колев, по известен като Императора, открил съкровището на Али паша. Мястото, което било в района на мъглижката махала Селце, било толкова сигурно и закътано, че Императора дори скрил тук и своята уникална колекция. Към неговите находки още от времето на комунизма имало огромни апетити - и от ДС иманярите, и от колегите му, и от обикновени разбойници. Още преди 10 ноември в  това Селце отива и тогавашният шеф на старозагорското ДЗУ Атанас Атанасов. В долния край на махалата прави конна база на електронния гигант, а 5-6 км по-нагоре, в местността "Дюлята", вдига огромна почивна база, която така и не достроява. Строители и местни хора свидетелстват, че на много места в района са забивали в земята по 15-20 м сонди, уж да проверяват за подземни реки и свлачища. След 10 ноември в иманярския екип на Атанасов със страст се включил и израелският гражданин Нисим Коен.

Полковникът от израелските спецслужби също купил имот в Селце и изнамерил юдейски карти и справочници за османските съкровища, по които продължили търсенето в Мъглижкия Балкан. С уволнението на Атанасов от ДЗУ иманярският екип на практика се разпаднал. Конната база била разграбена. Почивният дом пък бил продадена на хора от сенчестия бизнес а после преминал в ръцете на свиленградски митничар. "Прокобата на това съкровище, натрупано с жестокости и кръв, застигна и тримата, опитали да се докопат до него", припомнят местните. Императорът бе заклан в дома си в хасковското с. Мрамор, но нито убиецът, нито властите са намерили и една монета от уникалната му колекция. Шефът на ДЗУ Атанасов пък бе намерен издъхнал до любимия си кон на вилата си в казанлъшкото с. Кънчево. Загадъчният евреин Коен изчезна безследно.

Според най-разпространената версия бил намерен удавен в Персийския залив. Откакто пак се заговори за имането на Али паша в Селце отново започнали да се мяркат непознати. Една група дори била забелязана да копае в дерето до бившата конна база на ДЗУ. "Някои май са намерили съкровището", шегуват се местните зевзеци. И сочат многото накипрени вили на бивши и сегашни управници и новостроящите се замъци в махалата.

Матей БОНЕВ в. Стандарт