Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

100-годишна икона на Богородица цери в казанлъшки храм


  Казанлъшката църква „Свети Йоан Предтеча“ била една от любимите на българския цар Борис III. Катедралният храм пази изключително ценни икони, на които величеството често се любувало и молело при управлението си. Монархът пристигал в Казанлък с влака и се усамотявал пред реликвите в църквата. Според служители на храма иконите в „Свети Йоан Предтеча“ помагат при всякакви болести и житейски несгоди.

На какво чудо обаче се е надявал Борис, молейки се там, не е известно.

Уредничката на църквата е категорична, че царят неслучайно е предпочитал този храм. По думите й вътре има много силен енергиен заряд, помагащ на богомолците. През 70-те години на миналия век това било доказано и от учени, които направили измервания в „Свети Йоан Предтеча“. Сложните уреди на специалистите показали, че храмът е най-положително зареденото място в града.

„Още в онези години, когато по принцип рядко се посещаваха църкви, хората идваха при нас, за да търсят чудеса за себе си и близките си. Привличаше ги най-вече иконата на Света Богородица с младенеца от дребни мъниста, донесена от Ерусалим. Беше повече от 100-годишна, подарък от някаква жена, която се сдобила с дете. Хората едва не я съсипаха. Някой беше пуснал слух, че мънистата й помагат при тежки болести и народът се беше юрнал да я разнищва“, разказва един от служителите на църквата. И допълва, че за да се запази ценната реликва цяла, тогавашният свещеник я поставил на почетно място в специална стъклена рамка. И до днес никой не знае реалната стойност на иконата, но в църквата са категорични, че е доста скъпа.

Освен стогодишната Богородица гордост на храма са и иконостасите, рисувани от стари майстори. В църквата, която е вдигната още по времето, когато сме били под турско иго – през 1844 г., са оставили подписа си не един и двама именити художници. През 1877 г. обаче голяма част от стенописите са унищожени. Впоследствие са пресъздадени отново от зографите Стефан Иванов, Никола Маринов и Дечко Узунов. В църквата се пазят и два медальона, рисувани от Димитър Христов Чорбаджийски-Чудомир и съпругата му Мара. Служителите в „Свети Йоан Предтеча“ могат с часове да разказват за многобройните чудеса,които са се случвали с миряни след посещение в църквата. Младо момиче например успяло да се пребори с раково заболяване. Бледата и крехка като вейка девойка всеки ден палела свещ в храма и в крайна сметка се излекувала. Хора с огнестрелни рани и жертви на катастрофи пък пращали близките си да им правят молебени в църквата и месец по-късно били в цветуща форма. Някои дори дарявали пари, за да се отблагодарят на светците.

Най-дълго работилата в храма уредничка разказва и за необичайна случка, споделена й от съпруга й – бивш свещеник в църквата. Преди години хлапе с тежко заболяване било донесено от баба си, за да бъде кръстено. Лекарите не давали надежда за излекуването му. Семейството било в безизходица. „Искам детето да получи първо причастие, за да може след това да му правим християнски помен“, обяснила възрастната жена. Попът изпълнил молбата й. Дълго след това не могъл да се отърси от мисълта какво ли е станало с малчугана. Година по-късно видял бабата и внучето да се разхождат живи и здрави по казанлъшките улици.

„Тогава мъжът ми много се ядоса, че възрастната госпожа не се е върнала при него, за да го успокои, че всичко се е подредило добре. Е, бързо му мина. Момчето, което се излекува в храма, пък доста време след това пак идваше, за да си пали свещи“, споделя половинката на отеца.

информация: www.chudesa.net