Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Тържествено бе отбелязан Деня на българската община

 Областният управител Йордан Николов посрещна в тържествена обстановка на Античната улица в сградата на Регионален исторически музей – Стара Загора кметовете и председателите на общински съвети от област Стара Загора, и старозагорските народни представители. Той поднесе поздравленията си по повод Деня на българската община – 12 октомври.


В словото си Николов припомни, че идеята за въвеждане на саморегулация на местните власти и управление на съществена част от обществените дела в интерес на местното население, е заложена още в Търновската конституция – първата демократична конституция на младата българска държава от 16 април 1879 година. Той подчерта, че през различните исторически периоди от развитието на държавата българската община е играла важна роля и пожела на „представителите на местната власт, които действат в най-голяма близост до гражданите, и занапред да работят още по-пълноценно и свободно в рамките на закона, в интерес на общността”.

Депутатът Емил Караниколов поздрави присъстващите и припомни, че по предложение на парламентарната група на ПП ГЕРБ бяха приети промените в Наказателния кодекс, според които фирмите не могат да блокират сметки на общините, при възникнали спорове между тях. Внесено е предложение и за промени в Закона за подземните богатства, които предвиждат 50 на сто от дадените лицензионни такси, да остават като приход в общините, а не както досега нито лев. Предстоят и промени в Закона за общинските бюджети, които ще дадат по-голяма финансова самостоятелност на местната власт, каза още Караниколов.

 Кметът на община Стара Загора проф. Светлин Танчев сподели, че „огромното желание и стремеж да бъдем полезни на хората, ни кара да търсим добрите решения и да отговорим в по-голяма степен на техните очаквания”. „Добрите перспективи за развитието на общината обуславят непрекъснатите ни усилия за търсене на синхрон между работата на общинската администрация и общинските съвети”, каза още проф. Танчев.
Специални гости на събитието бяха представители на делегация от град Толиати, начело със зам.-кмета на града Ирина Кочукина.
Присъстващите получиха информационно-рекламна брошура на област Стара Загора и значка с герба на Република България. Празнична атмосфера на събитието придадоха изпълненията на хора на Националното училище за музикални и сценични изкуства „Хр. Морфова” – Стара Загора и балет „Грация” при читалище „Искра” – Казанлък.

информация: Областна управа - Стара Загора

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: