Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

“ТЕЦ Марица Изток 2” ЕАД е централа с европейски вид”, бяха единодушни ученици и учители


 Група от 44 ученици и учители от СОУ „Иван Вазов” – Стара Загора, Полша, Франция, Италия и Латвия посетиха най-голямата иновирана топлоелектрическа централа в България „ТЕЦ Марица Изток 2” ЕАД. „Много сме впечатлени от видяното. Убедихме се, че “ТЕЦ Марица Изток 2” ЕАД е централа с европейски вид”, заяви Милена Палазова – координатор по международен проект „Околна среда” по програма „Коменски” към Центъра за развитие на човешките ресурси в столицата. Към думите й се присъедини и останалата част от групата. Палазова подчерта, че до сега учениците не са виждали топлоелектрическа централа от този вид и то с такива мащаби.


В рамките на посещението си, групата разгледа рехабилитирания наскоро блок 6, започналата рехабилитация на блок 8 и новите стъклопластови комини на блокове 7 и 8. Учениците проявиха интерес към процеса на пречистване на серния диоксид и производството на електроенергия. „До сега децата не бяха виждали електроцентрала от такъв вид, с такива мащаби”, сподели координаторът Милена Палазова.

По международния проект „Околна среда” СОУ „Иван Вазов” работи от две години. Миналата година старозагорските участници са били в полския град Водзислав, където са разгледали местните рудници. Посетили са и завод за производство на газ-метан от отпадъчни води. Участниците по проекта са имали възможността да разгледат и завод за рециклиране на отпадъци, намиращ се на о. Сардиния, Италия. По време на посещението си там, са участвали в кампания по почистване на плажове на острова. В рамките на работата си по проекта старозагорските учители и ученици са били и в град Сент Грегоар, Франция, където са продължили да изучават актуалните проблеми на околната среда – замърсяване на въздуха и водите, алтернативни източници на енергия, горски пожари, заболявания, предизвикани от замърсителите.
 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: