Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Планувана разходка за един ден извън Казанлък

Един ден е малко да обиколиш три града и една екопътека. Това, което искам да разкажа и да ви предложа е за едно пътуване от Казанлък за разглеждане на градовете Сопот, Карлово и Калофер и екопътеката "Бяла река".

Не е сложно да направиш такова пътуване през почивните дни. Вярно е, че се става рано и се прибираш вечер късно. За хората тръгващи от Казанлък без собствен превоз може да използват следната програма:

 Сутринта хващате влак за Карлово в 06:07 /този влак по старото разписание е в 05:39/ с цена на билета 3,30 лева. пътува се час и 11 минути и се пристига в 07:18. Пристигайки в Карлово имате две възможности:

Първата е още в Казанлък да си купите билет за Сопот с цена 3,60 и в Карлово да направите прекачване в 07:37 и да пътувате около 6 минути и да слезете на малко отдалечената гара на град Сопот. Тук обаче трябва да се има предвид следното. Влакът е пътнически и на всяка спирка има около 30 секунди престой и ако не успеете да слезете от вагона, то той веднага тръгва за следващата гара, която е на 2 минути. /Хубаво е да видите как се отваря вратата на вагона предварително, защото когато си сам 30 секунди може да не ти стигнат и да останеш за следващата спирка./

Втората възможност е да стигнете до центъра на Карлово и оттам да хванете автобуса минаващ през Сопот. Те са на често, билета им е 0,60 лева.

Пристигайки в Сопот вие имате на разположение 1 час и 30 минути волна програма.

Сопот е родното място на Иван Вазов, на самия център можете да посетите и неговата родна къща, от години превърната в музей-паметник. Старите хора се гордеят с 17-те чешми, които са свързани директно към балкана и там тече чиста питейна вода. Още за историята на малкото градче можете да намерите на този адрес: http://bg.wikipedia.org/wiki/Сопот

Ако сте решили да следвате моята програма, то след час и 30 минути трябва да си хванем обратното автобуса до Карлово и там да слезем на центъра.

В Карлово да кажем, че сме пристигнали в 09:40 - имаме точно 60 минути за разглеждане на града. И все пак те не са достатъчни, но трябва да гоним влак.За малкото време в Карлово може да посетим поне двата музея:

Национален музей "Васил Левски" - родната къща на Апостола. Работи целогодишно. Това е 44-ят от Стоте национални туристически обекта, Български туристически съюз. Лятно работно време: 08:30-13:00 и 14:00-17:30 ч.; зимно работно време : 08:00-13:00 и 14:00-17:00, има печат за книжката на Българския туристически съюз.
 

Общински исторически музей - Карлово. Музеят е отворен целогодишно с работно време: 08:00 - 12:00 и 13:00 - 17:00 ч. Към музея са и Етнографска експозиция в Мазаковата къща ул. "Евстати Гешев" № 3 с работно време 08:00 - 12:00 и 13:00 - 17:00 ч. и Даскал Ботевата къща на ул. "Даскал Ботьо Петков" № 11, която може да се посети при заявка в Историческия музей.

Още за историята на Карлово: http://bg.wikipedia.org/wiki/Карлово

Та така време е да хванем влака за Калофер - 10:55 с цена на билета 2,80 лева, за около 20 минути сме на гара Калофер. /ако сте го изпуснали влака има и автобус около 12:00 на автогарата/

Пристигайки на гара Калофер в 11:20 и хващайки микробус до града /цена 50 стотинки билета/ пристигаме в Калофер в 11:30.

За родният град на Христо Ботев може да се каже много:
В Калофер се намира Националния музей "Христо Ботев", част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Работно време: 08:00-12:00 и 13:30-17:30 ч. (има печат на БТС). Друга местна забележителност е Музеят на просветното дело, който се помещава в едно от първите училища в България. Негов основател е бащата на Христо Ботев - даскал Ботьо Петков.

Можете да видите повече тук: http://bg.wikipedia.org/wiki/Калофер

След музея и мемориалният паметник, разхождате се из града, почивате си и да тръгваме към екопътеката.

 

Ако сте с удобни обувки тази Екопътека "Бяла река" е цяло удоволствие да се обходи. Можете да поръчате от града микробус, който да ви закара до там или да ходите пеш около час, час и половина в зависимост от вашето ходене. Да кажем, че тръгнете в 12:30 то вие ще имате възможност да ходите около 5 часа. Хубаво е по-ранно тръгване за там, ако сте разгледали Калофер.

Тук трябва да имате строго гледане на часовник и възможности за ходене, защото гоним влака в 17:46 /17:30 тръгва микробуса от центъра на града за гарата/

Питате местните за упътване и тръгвате към мъжкия манастир на територията на Национален парк „Централен Балкан”, при добро и стегнато ходене до манастира ви е около час, час и половина - на връщане два часа. Тоест вие ще имате около 4 часа път в двете посоки.

Самата екопътека е голяма, но с гледане на часовника за около 45 минути до 60 минути можете да видите доста и да поемете по обратният път.

Както написах в началото за един ден неможе да види много, но мисля, че това е достатъчно да избягаш от Казанлък за един ден и да посетиш други три града.

И все пак, ако поемете по този път можете да видите много, но можете и да остави екопътеката за самостоятелен ден ходене!

Хубаво е да знаете, че в Калофер минават автобусите на Емилия и Юнион Ивкони в 14:30 и 14:40. Влакове за Казанлък от гара Калофер в 17:46 /17:30 микробус от центъра/ и гара Карлово в 19:46 ... последните автобуси за Карлово са 17:30 и 20:00

И все пак преди да предприемете каквото и да е пътуване проверете си разписанието на влаковете в bdz.bg и автобусите на място, като питате местните.

За тези, които ще тръгнат със свой превоз, могат да са спокойни и да разглеждат повече време нещата. Трябва да се знае, че до екопътеката пътят не е подходящ за ниски коли, има много неравности по пътя. Самият път с кола може да се вземе за около 10-15 на отиване и 20-30 минути завръщане обратно към Калофер.

Ако сте следвали точно програмата ми с влаковете, то вие трябва успешно да се завърнете в Казанлък около 18:40.

http://www.kalofer.com/stranitsi/sights%20and%20activities/ekopoteka_bg.htm


Както бях написал по-рано за един ден не може да се обиколят всички забележителности на трита града, то тогава вие можете да си направите разходка за два дена. Единият да разгледате от до Сопот и Карлово, а другият да е за Калофер и екопътеката.

За мен като цяло разходите за път ми бяха: 10 лева.

Внимание!!!

Преди да сте тръгнали за някъде си направете точна справка за транспорта. Носете си храна, вода, заредени телефони, бинт за спешна нужда, резервни дрехи... Проверете си и на място информацията пак за транспорта, възможни са промени! Предупредете роднини и приятели къде ще ходите и какво ще правите и подържайте връзка с тях. Хубаво е да не се пътува самостоятелно, а мимимум 2-ма души.

Иван Бонев