Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

През 2007-ма година МБАЛ-Казанлък е закупила апаратура за 160 хиляди лева

Апаратура на стойност 160 хиляди лева е закупила за миналата година МБАЛ –Казанлък, съобщи в интервю за радио “Фокус”-Велико Търново д-р Христо Христов, управител на лечебното заведение.

По неговите думи казанлъшката болница не е получила все още полагащите й се по право близо 900 хиляди лева от продажбата на Инфекциозното отделение. “През 2007-ма година наш имот, имам предвид Инфекциозното отделение, бе продаден за 1 млн. 900 хил. лева, а ние нищо не получихме от тези пари, макар че бе взето решение 50 % от стойността на обекта да влезнат в хазната на болницата. Това така и не стана”, подчерта д-р Христов. Той информира, че през 2007-ма година е доставен и монтиран рентген на стойност 300 хиляди лева. По думите на управителя на казанлъшкото лечебно заведение за ремонтни дейности през миналата година са отделени 20 хиляди лева. Ремонт е направен и на рентгеновото отделение, където е базирана и апаратурата. “Все пак не можем в старата стая да сложим нов апарат. Община Казанлък отпусна 20 хиляди лева за ремонт и ние доплатихме още 12 хиляди лева от наши средства”, коментира д-р Христов. Другото, което през 2007-ма година е направено, е това, че Ортопедо-травматологичният сектор е разширено като отделение и сега се намира на мястото на бившето Отделение за анестезиология, реанимация и интензивно лечение (ОАРИЛ).” За ремонтните дейности община Казанлък ни отпусна 20 хиляди лева и ние ги дофинансирахме с наши средства от 6 436 лева. За хирургичен блок Общинският съвет бе гласувал 50 хиляди лева за ремонт и ние подпомогнахме с 12 хиляди лева, като се има предвид, че ни трябваха тези за изграждане на целия операционен блок, който се състои от три зали, но сега са гласувани 13 хиляди лева. Какво ще правим ние с толкова малко пари? До колкото ми е известно за ремонта на актовата зала в СОУ “Екзарх Антим Първи” са дадени над 70 хиляди лева”, възмущава се управителят на МБАЛ-Казанлък. Той заяви, че през първото полугодие на 2007-ма година болницата е закупила и апарат за хемодиализа, анестезиологичен апарат, колоноскоп – всичките втора употреба. Казанлъшкото лечебно заведение е най-голямата общинска болница на територията на страната ни. Лечебното заведение обслужва 5 общини и повече от 100 хиляди лица.

 


С над два милиона лева е задлъжняла Многопрофилната болница за активно лечение в Казанлък до този момент, заяви в интервю за радио “Фокус”-Велико Търново д-р Христо Христов, управител на лечебното заведение. По думите му просрочените задължения са на стойност 1 милион 100 хиляди лева. Само за миналата 2007-ма година те са нараснали с около 225 хиляди лева, като се има предвид, че за 2006-та са били близо 885 хиляди лева. Само за миналата година МБАЛ-Казанлък е задлъжняла с 500 хиляди лева, от които 225 хиляди са просрочени. “Ако бяхме получили полагащите ни се 900 хиляди лева, нямаше да стигнем до тук”, категоричен в д-р Христов. По думите му към настоящия момент лечебното заведение е дължи пари на ТЕЦ-Казанлък, но дължимата сума за вода и електроенергия е 70 хиляди лева. “От просрочените 1 милион 100 хиляди лева задължения 800 хиляди лева дължим за медикаменти. Въпреки дължимите пари скоро в общинската болница ще приключи инсталирането на ангеограф в Бърза помощ. “Сключихме договор с фирма, която ще инсталира апаратурата и така вместо пациентите да пътуват до София, за да си направят коронарография, стендове и други изследвания, те ще ги правят в Казанлък, като за целта всяка седмица ще идват квалифицирани кадри от столицата. Предимството е, че и наши казанлъшки лекари ще могат да се научат от колегите си. По принцип обучението на лекарите е много скъпо. То е един от най-скъпите разходи”, категоричен бе доктор Христов.

 “Мисля, че настроенията са МБАЛ-Казанлък да се продаде”, заяви в интервю за радио “Фокус”-Велико Търново д-р Христо Христов, дългогодишен управител на казанлъшката Многопрофилната болница за активно лечение, която е най-голямата общинска болница на територията на страната ни. По думите му лечебното заведение обслужва 5 общини, което е около 130 хиляди души. “МБАЛ-Казанлък е доста апетитна и най-съблазнителната в страната. Много фирми проявяват интерес към нея. МБАЛ-Казанлък е много добре оптимизирана”, подчерта д-р Христов. На въпроса колко струва болницата управителят отговори така: “1 милион лева са активите й и 2 милиона лева са задълженията, които има”. По думите му обаче към момента реално дейността на болницата е приватизирана: “Каквото си изкараме, това получаваме като приход. Община Казанлък не ни дава един лев за издръжка. Министерството –също. Сега се издържаме от Националната здравно-осигурителна каса, собствени приходи и наеми. Причината за това да не се помага на болниците е, че никога в България здравеопазването не е било на ниво и приоритет на страната”, заяви д-р Христо Христов.


“Основният проблем на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ ) в Казанлък е този със здравно неосигурените лица, които лекуваме”, посочи за радио “Фокус” - Велико Търново управителят на лечебното заведение доктор Христо Христов. Според неговите изчисления болницата е загубила 250 хиляди лева за 2006-ма година, като е лекувала 500 здравно неосигурени пациенти. “Считам, че по съвсем различен начин трябва да се оформи всичко, т.е. да има два пакета на болнично обслужване: минимален да е единият, а другият – максимален, и всеки да получи този, за който предварително си е плащал и се е осигурявал за него. Този, който си е плащал за минималния, ще знае, че може да получи само определени болнични услуги и за другите ще се наложи да си заплати допълнително при нужда, а другият – ще има пълен пакет услуги”, предлага д-р Христов и коментира: “По принцип Спешната помощ трябва да бъде ангажимент на министерството на здравеопазването. Всичко сега си го заплащаме ние. Сега след поредната наредба болниците и управителите ще се договарят със спешните консултанти каква сума да им се дава за консултиране на пациент. 25 % от пътеката можем ние да му дадем, а ако оперира – 40 %. Това ще рече, че ако една клинична пътека е 1000 лева, ние ще трябва да заплатим за консултация на консултанта, който идва при нас от Стара Загора 25 % или 250 лева, за да прегледа пациента. След това обаче болният бива откаран в областния град и парите от пътеката отивам в старозагорската болница. Така при нас не идва нито лев. Съгласен съм, ако болният остане при нас, след като бива консултиран и тогава от парите, които ние ще получим от клиничната пътека, нека да дадем полагащия се процент на консултанта. А сега ние, не стига, че не получаваме парите, но и допълнително плащаме”.

Деница ГЕОРГИЕВА радио "Фокус" - Велико Търново

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: