Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

За първи път безплатни скринингови изследвания за хепатит B и C в Стара Загора

 На 26 ноември в сградата на РИОКОЗ - гр. Стара Загора на ул. „Стефан Караджа" № 10 ще се проведе безплатна скринингова акция за хепатит B и C за гражданите и гостите на Стара Загора.

Изследванията ще се извършват без предварително записване от 9:00 до 12:30 ч. и от 13:00 до 16:30 ч. в КАБКИС в сградата на Регионалната здравна инспекция.

На показалите положителен резултат за хепатит В или С ще бъде дадена подробна информация за заболяването и възможностите за лечение. При необходимост ще получат съдействие за започване на терапия. Всички, които са се изследвали ще получат информационни материали за заболяването и начините за превенция на хепатит В или С.

Скрининговата акция, която ще се проведе в Стара Загора, е част от дългогодишна и мащабна скринингова кампания на Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист". Кампанията вече обхвана градовете София, Варна, Пловдив, Банско и Благоевград и за пръв път се провежда в Стара Загора.

Годишно от вирусен хепатит умират четири пъти повече хора, отколкото от СПИН, в световен мащаб. Заразяването с хепатит В и С се осъществява основно по кръвен и полов път. Тъй като симптомите на хепатит са трудноразпознаваеми, заболяването често остава недиагностицирано и се превръща в хронично.

Нелекуването на хроничните хепатити може да доведе до тежки усложнения - цироза и рак на черния дроб и смърт. Единствено ранното диагностициране на хепатит В или С и навременното започване на адекватно лечение е добра предпоставка за благоприятен изход от заболяването.

www.dariknews.bg  

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте:


loading...