Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

ДАТ: Туристите не познават България

Под 1% от туристите, които посещават България , идват в страната ни заради нейното културно наследство. Независимо от твърденията на различни организации, България си остава непозната страна за чуждия турист.

Нелицеприятните данни съобщи в Казанлък Анелия Крушкова- председател на Държавната агенция по туризъм. Тя е и колегите й бяха в града, за да представят проекта на агенцията “ Тракийският дух- изключителна българска туристическа дестинация”. Проектът е част от голяма разработка на Европейския съюз “ Отлична европейска туристическа дестинация” . Българя е една от 17-те европейски държави, останали след първия кръг, които ще работят по проекта на ЕК за създаване на нова европейска туристическа карта, която да покаже интересни, но непознати досега места, свързани с духовното наследство на даден народ. Голямата цел на проекта е да се популяризира българското нематериално културно наследство, оставено от траките по нашите земи. Новият проект за траките няма финансови измерения, но дава възможност за реклама на даден район и страната ни пред 550 млн. население на страните от ЕС. Крайният срок за изпращане на кандидатурите и проектните предложения до 15-ти февруари тази година.

 

Деляна Бобева www.dariknews.bg   


 Проектът “Отлична българска дестинация – Тракийският дух” бе представен в Казанлък от председателя на Държавната комисия по туризъм (ДАТ) Анелия Крушкова, Димитрина Христова и Антоний Гълъбов, социолог в БАН. Презентацията за кандидатстване започна Анелия Крушкова, която подчерта: “Тук не се интересуваме от материалното, а от духовното наследство. Това е национален конкурс на идеи, състезание за нашата душевност”. Идеята е създаване на нова туристическа карта по искане на европейската комисия. В проекта могат да участват както общини и кметства, така и непрвителствени организации, читалища, музеи, театри, физически лица и фирми, които биха желали да представят свои продукти и дестинации, свързани със съхранението и запазването на тракийската култура по българските земи. Антоний Гълъбов подчерта критериите за кандидатстване по проекта. Трябва да бъде представено реално културно наследство, отношението към околната среда, и да е в район със слаба посещаемост на туристи, което е основното изискване за участие. Друг критерий е да се представи как реализирането на идеята на участниците в проекта ще повлияе на местния пазар на труда. От агенцията поясниха, че крайният срок за подаване на документи е 15 февруари т.г. Избраните за участие общини са Белоградчик, Благоевград, Кърджали, Несебър, Казанлък и Шумен. По информация на Димитрина Христова община Несебър е единствената, която не е имала голям интерес към проекта и затова на нейно място е избрана община Сливен. На 28 януари представителите от агенцията предстои да посетят и Шумен, което е последната община, предложена да участва в проекта. Кметът на община Казанлък Стефан Дамянов предложи в понеделник да се обявят представителите на желаещите институции, които да сформират два екипа за обработване на материалите, за да може да се кандидатства по проекта и от общината. Самата общината ще стимулира тези две групи с парични награди по 1000 и 800 лева.


“България ще представлява в перспектива все по-голям интерес на туристическия пазар”, заяви по време на информационната среща в Казанлък по проекта “Отлична българска туристическа дестинация- Тракийсият дух” Антоний Гълъбов – социолог в Българска академия на науките (БАН) и експерт по проекта. Той бе категоричен, че оптимумът на работата по представянето на проекта е да бъдат насърчени местните консорциуми или с други думи кооперирането на компетентните ресурси. “Идеята е да бъде изградено приложение, което има бизнес характер и е ориентирано към изграждането на образ, тъй като тракийският дух не може да бъде намерен на едно място. Траките на са локализирани само в Долината на розите”, коментира Гълъбов. Той изрази становището си като го подкрепи с мотото “Единство в многообразието”, което определи като важна тема за страната ни, “тъй като някой изобрети онова, което наричаме европейски човек, и заличи всичките ни регионални и местни специфики, това ще бъде краят на идеята за Европа. Общата идея на този проект да се създаде една различна туристическа карта на Европа, която да бъде не с традиционно познатите туристически дестинации”. Експертът по проекта подчерта още, че страната ни има какво да покаже на Европа. Гълъбов подчерта, че когато става въпрос за такъв тип живо наследство като тракийското, и в практиката на Европейския съюз, и в тази на ЮНЕСКО, се разбира възможността материалното културно наследство да е само носител, елемент на културен туризъм. “Затова този проект, по който имате възможността да кандидатствате, се отнася за духовното наследство на вашия регион. Не е полезно за самите нас да мислим, че културен туризъм е да доведеш 10-ина туриста, на които да отвориш една-две гробници, да ги разходиш малко и да ги изпратиш в хотела. Това не е културен туризъм”, категоричен бе Антоний Гълъбов.
“Всяко нещо може да бъде обект на туризъм, след като бъде представено по достатъчно атрактивен начин”, заяви за радио “Фокус”- Велико Търново Анелия Крушкова – председател на Държавната агенция по туризъм (ДАТ). “Ако ние успеем да съчетаем представянето на нашето материално наследство с духовното, това ще бъде една добра предпоставка да имаме добър културен туризъм. Какво визирам - дали ще бъде първоизточникът материалното наследство, което е безкрайно ценно и което намираме по нашите земи, съчетано с определен тип спектакли, надпявания, легенди или осветяване на определен тип културни обекти по различен специфичен и интересен начин, въпросът е да се представи атрактивно”, подчерта Крушкова. Тя допълни, че е важна симбиозата на духовното и материалното, така че да се представи в един завършен вид туристическият продукт. “Този продукт трябва да е достатъчно атрактивен, за да накара туристите да се върнат в страната ни”, категорична бе Анелия Крушкова.

Деница ГЕОРГИЕВА Радио "Фокус" - Велико Търново

Анелия Крушкова: Всяка една форма на атрактивно предлагане на какъвто и да било тип услуга обикновено връща туриста обратно

 "Всяка една форма на атрактивно предлагане на какъвто и да било тип услуга обикновено връща туриста обратно", заяви в интервю за радио "Фокус"-Велико Търново Анелия Крушкова. Тя е председател на Държавната агенция по туризъм (ДАТ) и посети Казанлък по повод представяне на проекта "Отлична българска туристическа дестинация – тракийският Крушкова посочи, че изваждането на древния град Севтополис от водите на язовир Копринка, намиращ се край града на розите, може да бъде предпоставка за развитие на конгресен туризъм, стига да се изпълнят изискванията за провеждането на такъв. "Ако Вие успеете да съчетаете едни достатъчно високи като критерии и условия за провеждането на конгреси (имам предвид и големи конгресни зали) хотели, съответните допълнителни обекти, характерни за конгресен туризъм и безкрайно културно наследство, което имате по територията на Вашата община. Това е отлична предпоставка за развитие на конгресен туризъм", коментира Анелия Крушкова. Тя бе категорична, че всеки един обект може да бъде предпоставка за конгресен туризъм тогава, когато е развит по определени условия и качества на услугата. Председателят на ДАТ припомни, че този вид туризъм е много специфичен и обикновено е свързан с посещаването на определени културни обекти при конкретни условия и поведение, което трябва да се има към гостите, които идват от света в България и в частност в Казанлък. "Тяхното идване може да е само един –единствен път, но за да не бъде така, това зависи и от нас самите, дали ще ги върнем обратно. Всяка една форма на атрактивно предлагане на какъвто и да било тип услуга обикновено връща туриста обратно", категорична бе Крушкова.


"Конгресен туризъм в България има и ние можем да говорим за развитието на такъв", заяви в интервю за радио "Фокус" -Велико Търново Анелия Крушкова - председател на Държавната агенция по туризъм (ДАТ), която бе на посещение в града на розите по повод представяне на проекта "Отлична българска туристическа дестинация – тракийският дух". Тя подчерта, че заради това ДАТ обявява 2008-ма година за годината на културния и конгресния туризъм."Това не е случайно, защото първо комбинацията е много подходяща и второ, акцентирайки тази година в конгресния туризъм, ние бихме могли да очакваме реални резултати едва следващата година", допълни Крушкова. Тя подчертая, че конгресните събития са строго фиксирани. "Това са регламентирани и богати събития, които се планират и регистрират поне една година напред. Така, че ние не можем да разчитаме в рамките на 2008-ма година да имаме някакви съществени световни прояви, отнасящи се за конгресния туризъм, просто защото вече сме закъснели. Акцентирайки обаче тази година, бихме могли занапред да имаме такъв тип събитие в България", изрази надеждата си председателят на ДАТ при посещението в Казанлък.

 Деница ГЕОРГИЕВА Радио "Фокус" - Велико Търново

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: