Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Проф. Богдан Петрунов: Очаква се грипна епидемия през януари


 През месец януари 2011 г. се очаква грипната епидемия да се появи в пълния си вид. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” проф. Богдан Петрунов – епидемиолог и специалист по заразни и паразитни болести. Той обясни, че в момента има нарастване на доказаните случаи на болни от грип, но за да се говори за епидемия, те трябва да нараснат до 200 на 10 хиляди души. В момента болните от вируса са около 70 на 10 хиляди. „Очевидно трябва да изчакаме известно време, да видим как ще се развият нещата и тогава да обявим грипна епидемия. Безспорно периодът е особено подходящ за това”, посочи проф. Петрунов.


По думите му обикновено бумът на заболелите е през месец януари, защото тогава вече защитните сили на хората намаляват много повече и начинът на хранене се променя. Приемат се по-малко плодове и зеленчуци, стои се повече в затворени помещения, слънцегреенето е по-малко. „Това са все фактори, които способстват за заболяванията от грип, както и от други въздушно-капково предавани вируси”, каза още проф. Петрунов.

Според него тази зима основно ще вилнеят щамовете на вируса H1N1, който съдържа двата антигена в себе си. „Това е типично за „свинския” грип. Другите вируси ще са грипни от тип „Б”. Две са основните групи грипни вируси – „А” и „Б”. „Свинският” грип, както и през миналата година, беше по-опасен за младите хора, тъй като те реагират по-бурно на тази вирусна инфекция. Освен това е опасен и за хората над 65-70-годишна възраст, защото те са с понижени защитни сили и с невъзможност да се справят с инфекцията”, поясни проф. Петрунов.

Няма да има промяна в симптомите на грипа, но отново при младите хора те ще са по-засилени и по-ясно проявени, защото вирусът предизвиква т.нар. буря в организма – медиаторна буря, при която се отделят много повече вещества, стимулиращи развитието на инфекцията. Младите хора са с по-запазени защитни сили и имат способност да реагират по-силно и затова при тях се развива по-бурно болестта. „Свинският” грип не протича по-тежко от обикновения сезонен грип и не може да се очаква по-голяма тежест в развитието на епидемията.

„Важно е да се каже, че предлаганата ваксина, одобрена от Световната здравна организация, съдържа именно тези щамове на грипа – H1N1 и групата „Б” вирусите. Така че ваксината напълно покрива очакването за епидемията”, добави проф. Петрунов.


Проф. Богдан Петрунов: Важни за борбата с грип са не само лекарствата, но и начинът на живот


София. Важни за борбата с грип са не само лекарствата, но и начинът на живот. Колкото е възможно повече време да се прекарва на открито, не в градски, а в извънградски условия. Това каза пред Агенция „Фокус” проф. Богдан Петрунов - епидемиолог и специалист по заразни и паразитни болести.
Не трябва дълго време да се стои в затворени помещения, като кина, дискотеки, зали, защото там контактът с болни хора е много по-възможен и пренасянето на инфекцията е много по-лесно.

„Много важен е начинът на хранене. Трябва максимално да се усили консумацията на плодове и зеленчуци, особено на цитрусови плодове. Те съдържат витамин „Ц”, който е чудесно средство за профилактика от грипна инфекция. Той стимулира имунната система, това също е много важно”, посочи проф. Петрунов. По думите му особено хората от рисковите групи – със сърдечно-съдови заболявания, злокачествени заболявания, тези над 65 години, както и децата до 12 години, трябва да започнат задължително да приемат имуностимулиращи средства. „В страната разполагаме с много препарати, които дават такава възможност. От повече от 20 години добре известен сред обществото е препаратът „Респивакс”, който масово се използва в страната, а се изнася и за чужбина. Това е утвърден препарат за стимулация на имунната система. Съществуват много други препарати на растителна основа, като хранителни добавки, които също могат да се използват с тази цел. Това е период, в който човек трябва да помисли за себе си – да засили възможностите на имунната система сама да се справи с една такава грипна или друга вирусна инфекция”, каза още специалистът.
На въпрос - дали трябва човек да се ваксинира срещу грип и дали е късно да се сложи ваксина, проф. Петрунов обясни, че не е късно, може и сега да се направи, защото епидемията не е в разгара си и има достатъчно време от 14 до 21 дни, за да се изгради силен имунитет. „Най-добрата комбинация при профилактика по време на грипния сезон – от ноември до март – е поставянето на грипна ваксина и приемането на имуностимулиращи средства, които да предпазят от развитието на последващите бактериални инфекции”, посочи той.

Бактериалните инфекции предизвикват бронхити, бронхопневмонии, пневмонии, ларингити, синузити, трахеити, ларингити и други видове инфекции на дихателната система. Усложненията могат да доведат и до мозъчни инфекции, като енцефалит, могат да доведат и до увреждане на сърцето и бъбреците. „Бактериалните усложнения са много сериозни и те изискват бактериално лечение с антибиотик”, предупреди проф. Петрунов.

Христина ДОБРЕВА  Агенция "Фокус"

 

coronavirus.bg