Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Доброволчеството и „Самаряни“ през 2011


 За „Самаряни“ темата за доброволчеството е изключително актуална и значима. Доброволният труд е не просто поемане на работна задача и вид ангажимент, то е обмяна на опит и идеи. То е от полза от една страна за организацията за обогатяване на организацията и повишаване на нейния капацитет и качество на предоставяните социални услуги. Погледнато през очите на доброволеца, то е възможност за социализация, придобиване на различен опит и умения, изграждане на принадлежност към приоритетна за него кауза. От трета страна, доброволчеството е в полза на обществото и сплотява общностите.


Като организация с дългогодишен опит в работата с доброволци, „Самаряни“ и тази година се събраха да обсъдят текущата ситуация и да отбележат опорни точки за развитие. Това се случи днес, 11.01.2011 година. Оказа се, че за месец в списъка на чакащите потенциални доброволци са вписани 9 човека, проявили желание в рамките на месец декември миналата година. За тях се предвижда специализирано обучение, което да ориентира доброволците към подходящи за тях свободни места и да осигури качество на доброволческата дейност.

119 доброволеца, без ограничение във възрастта, са се отдали на определена задача в Сдружението в рамките на 2010 година. Ако можем да направим класация за най-голям брой „добри хора“, обединени от конкретна кауза, то тя би изглеждала така:

43 участници в кръводарителската кампания, голяма част от които дарили „капка живот“ в последните 2 акции организирани през 2010 година.
31 представители на Карлсберг България, ентусиазирано включили се в информационна кампания на приемната грижа и раздали 11 хиляди брошури за ден! Тази инициатива дължим на партньорството си с ФББ и Американска търговска камара (организирали тазгодишните „Дни на доброволчество“).
25 младежа от клуб „Зараза“ към Сдружение „Самаряни“, които непрестанно, с хъс и свежи идеи работят по програмата към Министерство на здравеопазването „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“.

14 добротворци, включили се в организирането и представянето на традиционния Великденски базар, организиран от Сдружението.
6 доброволки – студентки от Тракийски университет, Стара Загора, които с плам работят по разпространяване на идеята за приемна грижа в областта.

Повече за философията и принципите за работа на Самарянската Доброволческа Служба към Сдружение „Самаряни”, както и подробно описание на процеса на приемане и включване на доброволеца в работата на Сдружението и съпътстващите този процес документи.

Според проучвания 100 милиона европейци се включват в доброволческа дейност или статистиката сочи, че всеки пети участва с доброволен труд към конкретна дейност. 2011 е обявена за европейска година на доброволчеството. Повече за тази инициатива на ЕС прочетете тук.

За повече информация Мария Данева, координатор „Самарянска Доброволческа Служба“
0878 394 224 ел.поща: mar4ela@samaritans.bg
 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: