Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

8170 търговци от областта свързват касовите си апарати с НАП


 След търговците на течни горива, всички фирми регистрирани по Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС) трябва да свържат фискалните си системи с Националната агенция за приходите.


До 30 септември 2011 г. над 8170 фирми от Област Стара Загора, регистрирани по ДДС, следва да изградят GPRS връзка от касовите си апарати до сървърите на НАП. До края на март 2012 г. същото изискване трябва да изпълнят и всички  останали търговци в страната.

За удобство на търговците, до края на февруари в интернет-страницата на Агенцията за приходите на: www.nap.bg ще бъде публикувана опция за електронна справка. Всяко заинтересовано лице ще може да провери дали използваният касов апарат може да бъде модифициран с допълнителен модул или се налага закупуването на нов. Същата информация ще може да бъде получена и на телефона на информационния център на НАП 0700 18 700, на цената на градски разговор. Към момента има одобрени и се произвеждат 7 модела касови апарати, които отговарят на новите изисквания.
Според агенцията за приходите електронната връзка на касовите апарати с НАП има потенциал значително да намали сивия оборот в икономиката. Анализи на приходната агенция посочват, че близо 70% от всички търговци в страната укриват целия или част от оборота си.

Новата система позволява всяко фискално устройство автоматично и без знанието на собственика си да подава информация за оборота, натрупан в съответния обект. Паралелно с това има възможност инспекторите на НАП дистанционно по компютърен път да следят продажбите на произволно избран търговец, като по този начин на проверки и ревизии ще бъдат подложени само некоректните дружества. Системата позволява и автоматизирано следене на средните стойности на оборотите на определени групи обекти и може да сигнализира, ако приходите в определен магазин, например, значително намалеят или се увеличат.

Повече информация относно техническите параметри и изискванията към фискалните устройва се съдържа в Наредбата за регистриране и отчитане на продажбите в търговски обекти. Приходната агенция ще стартира и комуникационна кампания насочена към регистрираните по ДДС фирми за новите изисквания.

Съветът ни е търговците да не изчакват традиционно последния момент, а да се свържат с фирмите поддържащи фискалните им устройства навреме.

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: