Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

22 февруари - Международен ден на Скаутите


 22 февруари е признат за официален празник от повечето скаутски  организации по света. Скаутското движение е основано от Роберт Стивънсън Смит Бейдън - Пауел. Роден на 22.02.1857 г. в Англия. Днес скаутското движение е едно от най-мощните младежки движения, обединяващи повече от 25 милиона момчета и момичета в над 160 страни по света.

Целта на скаутското движение е да допринесе за развитието на цялостния физически,интелектуален,обществен и духовен потенциал на младия човек като индивид и член на своето общество в местен,национален и международен план
История на скаутизма (или как започва всичко)

Скаутското движение е основано от Роберт Стивънсън Смит Бейдън - Пауел. Роден на 22.02.1857 г. в Англия. На 13 годишна възраст е изпратен в колежа Чартътхаус. Любимото му място през прекараните години там била една малка горичка в съседство с колежа, която по правило била забранена за ученици. Там той залагал капани, изпичал уловения дивеч и използвал всички хитрини и лукавства на сиуксите, за да не бъде заловен от учителите. И най-вероятно точно там, точно по това време се заражда скаутството.След години Стивънсън постъпва в армията, като е втори от общо седемстотин кандидати и след преминаване на задължително обучение го изпращат като лейтенант във военния корпус в Индия. Там той прекарва 10 години от своя живот, развивайки своите дарби да наблюдава, да се укрива и да живее под открито небе и да спортува. Командва и обучава отделение от военни разузнавачи /скаути/ събиращи информация за разположението и силите на противника.
Като полковник през 1899г. е изпратен в Африка. При една акция по това време, той пленява вожда Динизулу, който му подарява една огърлица от дървени мъниста (по късно Бейдън-Пауел използва тесзи мъниса за първите отличия ,,VUD BADGE'', които се носят от старши скаути в знак, че са завършили курс за водачи.
Скаутството днес

Днес скаутското движение е едно от най-мощните младежки движения, обединяващи повече от 25 милиона момчета и момичета в над 160 страни по света. И всички те са обединнени от мисълта да бъдат добри.


Ние и нашите цели!


Целта на скаутското движение е да допринесе за развитието на цялостния физически,интелектуален,обществен и духовен потенциал на младия човек като индивид и член на своето общество в местен,национален и международен план.
Работа в малки групи (патрули)

Един от основните елементи на скаутския метод е работата в малки групи.А именно средата в която момчетата и момичетата се чувстват най-добре.Прието е това да е такава групичка от няколко свързани с добро приятелство момчета или момичета да се нарича патрул.
Идеята е да се оформи патрул или няколко патрула,всеки със своя водач,като удобен начин да се групира контингента на един отряд и полезен при различните състезателни игри и занимания.Но всъщност патрулната система е много повече от това-тя е средство,което помага на скаута да се развие физически и интелектуално в малката групичка от приятели.По този начин членовете на тази групичка се научават да си организират нещата и да поемат сами отговорност за делата си.
 

coronavirus.bg