Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

81-годишен мъж с изгаряния 75% почина след пожар


 На 25.03.2011 г. в 14.13 ч в Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението” – Казанлък е получено съобщение за пожар в местността “Ачмалъка” в землището на с.Бузовград, общ. Казанлък. В гасителните действия са участвали шестима огнеборци от РС ПБЗН  – Казанлък с един противопожарен автомобил, които са ликвидирали пожара в 15.50 ч. 

При извършения оглед е установено, че за времето че 81-годишен мъж от селото и 76-годишната му съпруга са запалили сухи треви в дворното  място на вилата си. Вследствие на появилият се вятър, огънят се е разпрострял върху  голяма площ сухи треви и обхванал част от покрива на вилата. 81-годишният мъж направил неуспешен опит да изгаси пожара, при което получил  75 % изгаряния по цялото тяло. Откаран във ФСМП – Казанлък, с опасност за живота. Унищожени са  10 кв. м покривна конструкция и 17 дка сухи треви и храсти. Благодарение бързите действия на огнеборците са спасени намиращите се в съседство 30 дка иглолистна гора. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава РУ “Полиция” – Казанлък. В 12.00 ч. е починал.
 
Припомняме, че два дни по-рано 55-годишна жена от с. Александрово, при палене на огън в двора на дома си,  причини пожар, който обхвана пълна със слама стопанска постройка и се пренесе върху съседен имот.

393 пожара в сухи треви и отпадъци са гасили огнеборците от областта от началото на годината.  Прави впечатление, че пожарите с материални загуби в Старозагорска област през първите месеци на тази година са с 12 по-малко, но за сметка на това запалванията в сухи треви, храсти, поляни и слогове са се увеличили в пъти – от 139 в периода от 01.01 до 22.03.2010г. на 393 през тази година.  

Увеличаването на пожарите в сухи треви са характерни за сезона, при настъпващо засушаване и затопляне и освен с голям разход на ресурси за пожарните служби, са свързани и с висок риск да прераснат в горски пожари или да обхванат трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки. Обилният дим, който се отделя при горенето на растителни остатъци често става причина за пътно транспортни произшествия, особено през нощта, когато на светлината на фаровете е като бяла пелена пред очите на водача.

Най-често тези пожари са предизвикани от умишлено палене на огън в близост до горски масиви и земеделски имоти, независимо от забраната за изгаряне на стърнища, пасища, слогове други растителни отпадъци от недобросъвестни стопани и ползватели, почистващи терените си.  Потенциални причинители на пожари могат да се окажат и пастири, пчелари, ловци, туристи, собственици на вилни и земеделски имоти - всички, които по един или друг повод палят открит огън в селскостопанския  и в горския фонд.
 
За да се намали риска от развитие на пожари със сериозни икономически и екологични последици,  огнеборците препоръчват :

За да отстранят най-характерните предпоставки, е необходимо гражданите да почистят  сухата растителност и горимите отпадъци на разстояние 5 метра около сгради, вили, открити складове, промишлени, търговски обекти и стопанските дворове и сеновали и от терасите на апартаментите.   

Паленето на суха трева и отпадъци при почистване в дворовете и имотите е изключително опасно, поради  плътното застрояване в граничещите със съседите места.  Да се проявява изключителна предпазливост и при палене на огън за битови цели в селските дворове. Огнището трябва да бъде обезопасено, да се намира далече от стрехите на сградите и клоните на дърветата и да не бъде оставяно без наблюдение. След приключване на съответната дейност, то трябва да бъде обилно загасено с вода. Останалата недобре угасена жарава би могла дори след няколко часа, при внезапен порив на вятъра да предизвика пожар, който да обхване жилищни и стопански постройки и да се пренесе в съседен имот

При никакви обстоятелства да не се предприема запалване на слогове, поляни, крайпътни ивици, в междублоковите пространства, където има паркирани много автомобили, както и близост до бензиностанции и газстанции, складове за леснозапалими и горими течности. Крайно безотговорно и лекомислено е да се пали старата суха трева по пасищата, за да се осигури свежа паша.
 
Част от запалванията в последните дни са причинени при детска игра и това носи особен риск огънят бързо да излезе от контрол и да пострада дете. Добре е родителите да отделят време, за да припомнят на децата си опасностите при игра с огън и боравене с електроуреди.
 
Пожарникарите припомнят, че кметовете на населените места имат ангажимента да осигурят негорими ивици около сметищата и гробищните паркове.
 
При откриване на признаци на запалвания  - да се търси  най-бързата възможност за подаване на сигнал на тел. 112. 

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте:


loading...