Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Неутрализирана е престъпна група, извършила множество телефонни измами в цялата страна


 Това бе съобщено на състоялата се днес в ОДМВР – Стара Загора пресконференция с участието на Алекси Алексиев – директор на ОДМВР – Стара Загора, Златка Падинкова – началник на сектор “Престъпления против собствеността” при Главна дирекция “Криминална полиция”, Кръстин Кацаров – прокурор от Районна прокуратура – Казанлък и Иван Любенов – зам.-директор на ОДМВР.

Специализираната полицейска операция за задържане и неутрализиране на извършителите на телефонни измами разпоредена от главния секрета на МВР и се проведе на 30.03.2011 г.  под ръководството на Главна дирекция “Криминална полиция” – МВР, с участието на служители от ОДМВР – Стара Загора, Бургас, Варна, Русе и РУ “Полиция” – Казанлък.

В частен дом в гр. Дългопол, в момент на извършване на измама, са задържани В.Н. (20), Н.Г. (30) и А.Г. (34) – всички от гр. Ветово, обл. Русе.     При задържането, едно от лицата е хвърлило в горяща отоплителна печка използваният от него мобилен телефон, опитвайки се да го изгори.  На същата дата в Бургас е задържан и  26-годишният И.Т., нает от групата да се среща с потърпевшите и да получава сумите, предмет на престъпленията.

В хода на процесуално-следствените действия от частни адреси в Дългопол, Бургас и Ветово са иззети 11 мобилни телефона и голям брой сим-карти, които измамниците са използвали при осъществяване на престъпната си дейност. Иззети са още газов пистолет, тефтер с адреси и описани суми, както и 4780 лв. и 30 евро – получени от измамени  казанлъчани в периода 26.03 – 29.03.2011 г.  Задържаните са извършвали измамите основно по схемата “спешна операция на близък”, при която измамниците научават кода за автоматично избиране на определен град и започват да звънят на произволно избрани стационарни телефони - докато попаднат на по-податливи и доверчиви граждани (обикновено – хора в пенсионна възраст). Потърпевшият чува в слушалката глас на плачещ и разстроен човек (най-често жена), който говорейки несвързано  моли за помощ. Плачът пречи на гражданите да разпознаят дали гласът действително им е познат и същевременно активира страховете и загрижеността към близките им хора. Тогава те несъзнателно произнасят името на свой роднина. Веднага след това разговорът се поема от мъж, който се представя за лекар, а напоследък дори “професор” и обяснява че назованият родственик е в болница, защото е пострадал при пътна злополука, падане от автобус или друг инцидент и поведението му е неадекватно, защото изпитва силна болка и са му дадени медикаменти. Мнимият медик заявява, че  травмата е много тежка и се налага спешна операция, за да не стигне до ампутация или трайна инвалидност. С лекота убеждава жертвата, че е необходимо да покрие разходите за транспортиране, поставяне на златен пирон или платинена шина, за избор на екип и т.н., които не се поемат от здравната каса. Исканата сума е в порядъка на няколко хиляди лева. Срещата за предаване на парите обикновено се организира пред дома на жертвата, на автобусна спирка или пред обществена сграда, в т.ч. в близост до болница. В повечето случаи измамите се извършват през деня - когато по-младите членове на семейството са на работа и останалите сами в жилището възрастни хора нямат пряк контакт с тях. Има и случаи, при които е обажданията стават през нощта или рано сутрин - тогава измамниците  разчитат, че когато хората са сънени и разтревожени е по-лесно да бъдете объркани и заблудени и по-трудно ще се решат да се обадят на своите близки.

“От проведените до момента оперативно-издирвателни мероприятия са събрани данни за съпричастност на задържаните към над 50  измами на граждани от областите Стара Загора, Бургас, Хасково, Варна и Сливен, като 20% от жертвите, обаче не са се оплакали в полицията – заяви главен инспектор Златка Падинкова - По първоначални данни  само от началото на годината “печалбата” от престъпната им дейност възлиза на над 100 000 лв. Характерна за този тип престъпления е, че те се извършват дистанционно – жертвата и посредника нямат пряк визуален и физически контакт с основните извършители и това затруднява разследващите при документирането на този тип престъпления”. Общо 37 са заявените до момента престъпления, извършени от групата . Работата по доказване на престъпната им дейност продължава.

И тримата мъже от Ветово са многократно осъждани. В.Н. има шест  присъди за измама, опит за измама и управление на МПС, без да притежава правоспособност. Четири пъти е осъждан като непълнолетен, в т.ч. през 2008 г. в Стара Загора за измама (пробация). Н.Г. е с  две условни присъди за измами в Разград, Русе и с. Смирненски.  А.Г. е с 11 осъждания за кражби измами и вещно укривателство (4 условни).7 от присъдите са за измами, извършени  в периода 2001-2006 г.  на територията, обслужвана от ОДМВР Пловдив, Русе, Варна, Велико Търново, Сливен и др.

“На четирите лица са повдигнати обвинения по чл. 210 от НК  и с постановление на Районна прокуратура – Казанлък са задържани за 72 часа – поясни прокурор Кацаров. Деянията са извършени в условията на специален и опасен рецидив,  което дава основание за прилагане на по-тежка квалификация”. Той обяви, че е внесено искане пред РС – Казанлък да им бъде взета и постоянна мярка за неотклонение “Задържане под стража”.


“Високата обществена опасност на този тип деяния са отчетени от ОДМВР – Стара Загора и са предприети различни действия за предотвратяването им. Служителите на полицията са провели множество срещи с граждани, на които са изяснявани механизмите на измамите и правилните начини на реагиране, отпечатан е плакат в голям тираж, който е поставен на обществени места в градовете и селата в областта” – подчерта комисар Алексиев. Той благодари на медиите за множеството превантивни материали по темата, благодарение на които много от опитите за измами на престъпниците са били осуетени.

Главен инспектор Падинкова изрази благодарност към служителите от дирекциите, участвали в операцията за постигнатото добро взаимодействие и комуникация, за бързото и ефективно реагиране.

Измами

На 29.03.2011 г.  в РУ “Полиция” – Казанлък са получени съобщения за извършени измами по телефона. Около 13.40 ч на същата дата на стационарния телефон в дома на 65-годишна жена се обадил мъж, който се представил за проф. д-р Йорданов. Мнимият професор съобщил на тъжителката, че дъщеря й си е счупила крака и предстои спешна операция, за която трябва да бъде внесено капаро в Здравната каса. Малко по-късно, пред дома си, жената предала 900 лв. на лице, представящо се за служител на здравната каса. Около 16.15 ч на същата дата по същата схема е измамена и 77-годишна казанлъчанка. Измамниците убедили възрастната жена, че трябва да доплати 5000 лв., непокрити от здравната каса за поставяне златен пирон на дъщеря й, която уж била претърпяла катастрофа. Двадесет минути по-късно потърпевшата предала 4000 лв. на непознат мъж, който я чакал пред портала на фирма в града.  Отново вчера, около 18.10 ч на мобилния телефон на 46-годишна казанлъчанка се обадил непознат, който й се представил за генерален директор на телекомуникационна компания и й съобщил, че е спечелил награда от 5000 лв. За да получи, сумата, обаче жената трябвало да закупи ваучери на стойност 100 лв. и да му продиктува кодовете за активиране. Потърпевшата импулсивно изпълнила условието, след което осъзнала, че е измамена. Образувани са досъдебни производства. Работата по случаите продължава РУ “Полиция” – Казанлък


Разкрити престъпления
На 01.03.2011 г. около 09.30 чрез взломяване оперативната дежурна част на РУ “Полиция” – Казанлък е получено съобщение за кражба на дървен материал от строеж в с. Шейново, общ. Казанлък. При извършената проверка на място е установено, че за  времето от 23.45 ч на 28.02. до 08.00 ч на 01.03.2011 г. неизвестно лице е проникнал в таванско помещение на двуетажна сграда и извършило кражба на около 85 ОSB-плоскости и 15 дървени греди. Щети в процес на изясняване. Образувано е досъдебно производство и при проведените оперативно-издирвателни мероприятия е установено, че извършители на деянието са задържаните преди два дни за други кражби С.Ф. (31), И.И. (18) и 17-годишен младеж от Шейново. От ползвани от лицата жилища са иззети 2 пълнителя за пистолет “Валтер” с 6 бойни патрони 22 кал, 21 бойни, 2 ловни и 1 стоп-патрон – различен калибър, както и плоскостите обект на престъплението. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава РУ “Полиция” – Казанлък.
 
На 31.03.2011г. в 12.00 ч в оперативната дежурна част на РУ “Полиция” – Казанлък е получено съобщение, че група лица извършват кражба на железа от монтажна  работилница в Мъглиж. Изпратеният по сигнала полицейски екип е установил и задържал на мястото на инцидента С.С. (34) и Р.З. (36) от Казанлък. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава РУ “Полиция” – Казанлък.

На 31.03.2011г. при полицейска проверка в кафе - аперитив в с. Енина са намерени и иззети тридесет кутии цигари “Slims Ragel”, без акцизен бандерол, които стопанисващата обекта  С.П. (59) е предала доброволно. По случая работи РУ “Полиция” – Казанлък.

На 31.03.2011г. в 12.20 ч в РУ “Полиция” – Казанлък е получено съобщение от EVN-Бъргария – Клон Казанлък за неправомерно присъединяване към ел.мрежата в с.Горно Черковище , общ. Казанлък. При извършената проверка на ел.табло в селото е установено, че изходящият проводник е свързан към главния предпазител преди електромера на къща на ул. “Петър Берон”, вследствие на което консумираната от домакинството ел. енергия не се отчита. Установено е, че към друго жилище в селото на ул.  “Отец Паисий Хилендарски” е прикачен мостов проводник от основата мрежа за ниско напрежение. Образувани са досъдебни производства. Работата по случая продължава РУ “Полиция” – Казанлък.

На 02.02.2011 г. около 10.00 ч в оперативната дежурна част на РУ “Полиция” – Казанлък е получено съобщение за извършена кражба от къща в с.Дунавци. При извършения оглед е установено, че за времето от 30.01. до 09.30 ч на 02.02.2011г. неизвестно лице, чрез взломяване на дървена врата, проникнало в избеното помещение на къщата  и извършило кражба на  ел.бормашина и меден казан с вместимост 120л. в комплект с лула и капак. Образувано е досъдебно производство и при проведените оперативно-издирвателни мероприятия казанлъшките криминалисти са установили, че кражбата е извършена от С.Ф. (31), И.И. (18) и 17-годишен младеж от Шейново. Изяснена е съпричастността им и към още една кражба от частен дом в Казанлък. Част от вещите, предмет на престъпленията са намерени и иззети. Работата по документиране престъпната дейност на лицата  продължава РУ “Полиция” – Казанлък. 
 

На 29.03.2011 г. около 19.30 ч в Участък “Полиция”- Мъглиж е получено съобщение от кмета на с. Ягода, че неизвестно лице, чрез взломяване стъклото на прозорец, проникнало в джамията в селото и извършило кражба на две кехлибарени броеници. При проведените оперативно-издирвателни мероприятия е установено, че кражбата е извършена от две непълнолетни и четири малолетни момчета от селото (на възраст от 9 до 14 г.). Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава РУ “Полиция” – Казанлък.
 
На  29.03.2011 г.  в 15.00 ч в РУ “Полиция” – Казанлък е получено съобщение, че неизвестно лице, чрез използване на техническо средство е срязало и откраднало 6 метални тръби по 2,5 м – част от оградата на краварник в двора на земеделската кооперация южно от с. Шейново. Незабавно са предприети оперативно-издирвателни мероприятия, при които е установено, че кражбата е извършена от И.Р. (26) и 17-годишен от Шейново в съучастие с 15-годишно момче от с. Горно Сахране. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава РУ “Полиция” – Казанлък.
 
Кражби

На 30.03.2011 г. в 11.20 ч в РУ “Полиция” – Казанлък е получено съобщение, че в периода от  12,00 ч на 28.03. до 10,30 ч на 30.03.2011 г. неизвестно лице е извадило от пантите заключена врата и проникнало в частна стопанска постройка към къща в с. Енина, общ. Казанлък. От помещението е извършена кражба на меден казан, лозарска пръскачка и месингови теглилки. Щети - в процес на изясняване. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава РУ “Полиция” – Казанлък.
 
На 30.03.2011 г. в 8.30 ч в РУ “Полиция” – Казанлък е получено съобщение за извършена кражба на меден проводник в с. Кънчево, общ. Казанлък. При извършения оглед е установено, че за времето от 1.30 ч на 29.03 до 8.00 ч на 30.03.2011 г. неизвестно лице е извършило кражба на 120 м меден проводник от две междустълбия на ул. “Розова долина” и 180 м проводник от две междустълбия на ул. “Първи май”. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава РУ “Полиция” – Казанлък.

На 29.03.2011 г. около 10.30 ч в РУ “Полиция” Казанлък е получено съобщение, че за  времето от 05.03 до 27.03.2011 г. неизвестно лице, чрез взломяване халките на катинари, проникнало в избено помещение на къща в с.Горно Черковище, общ.Казанлък и извършило кражба на електрожен, ръчна бормашина, мелачка за грозде, два големи и един малък меден съд, моторен трион за рязане на дърва, една метална врата и две метални плочи от печка. Щети - в процес на изясняване. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава РУ “Полиция” – Казанлък.

На 31.03.2011г. в 08.30 чрез взломяване Участък “Полиция”- Мъглиж е получено съобщение извършена кражба от частен дом в с. Дъбово, общ. Мъглиж. При извършения оглед е установено, че за времето от 11.00 ч на 29.03. до 08 .00 ч на 31.03.2011г. неизвестно лице, чрез взломяване на катинар, проникнало в избено помещение на къщата и извършило кражба на  150 лв., 20 буркана със зимнина, около 5 кг месо и мобилен телефон. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава РУ “Полиция” – Казанлък.

На 31.03.2011г. в 17.30 ч в РУ “Полиция” – Казанлък е получено съобщение, че за времето от 25.03. до 31.03.2011г. неизвестно лице е извършило противозаконно отнемане на верижен багер от база за добиване на инертни материали западно от с. Ръжена , общ. Казанлък. От базата липсват и хидравличен чук за багер, две багерни кофи. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава РУ “Полиция” – Казанлък.
 
Пътно транспортни произшествия
На  31.03.2011 г.  около 9.20 ч в Стара Загора по бул.”Руски” в посока юг  се е движел лек автомобил  “Мерцедес" , управляван от Ф.Ю. (30) от Казанлък.  На кръстовището с ул. “Ген. Гурко”  не спрял на  пътен знак б-2 (стоп) и отнел предимство на движещият се на изток по  ул. “Ген. Гурко"  нерегистриран мотопед  “Мinarelli”, който се блъснал  в задна дясна врата на колата. В резултат на удара, управляващият мотопеда Г.И. (67) от Стара Загора е  получил фрактура на кости на носа. Оказана му е амбулаторна медицинска помощ. При извършената проверка не е установено наличие на алкохол в кръвта на водача на лекия автомобил. По случая работи сектор “Пътна полиция” – Стара Загора.
 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте:


loading...