Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Когато ръцете сътворяват красота


 Изложбата  “Великденски писани яйца от  Чепинския край ” се открива на 11.04.2011г. в Казанлък. Тя е съвместен проект на музеите от Велинград и Казанлък, включена в програмата за честване на 110 години от създаването на Исторически музей „Искра”.  В мултимедийната зала се  представя многоцветна експозиция, която разкрива характерната за Чепинския край традиция за изписване с писалка и восък на великденски яйца . 

Експонираните предмети, образци от писани яйца, писалки и печатни нагледни материали в изложбата са част от най-голямата в страната колекция, събирана в Исторически музей-Велинград.

Трансформиран древен обичай, днес боядисването и украсяването на яйца е неотменна част от празнуването на Великден в християнските семейства. Техниките за тази цел са много разнообразни, но една от най-старите е свързана с писаните с восък яйца. В Чепинския край майсторките варят и изписват до 500 яйца .

Това става с помощта на специална „писалка” и пчелен восък, с които се изобразяват различни мотиви и композиции, свастиката, дървото на живота, спиралата. През последното десетилетие тази техника преживява период на възраждане и развитие.

Изложбата ще гостува в залата на Историческия музей до 10.05.2011г.-заповядайте!

Венелина Илиева

 

Писани Великденски яйца от Чепинския край вече и в Казанлък

Част от най- голямата и богата колекция на писани великденски яйца, собственост на Велинградския музей гостува в Казанлък. Пъстрата експозиция е подредена в мултимедийната зала на ИМ „Искра" и е съвместна инициатива на двете културни институции.


Показаните експонати са обединени под името „ Писани Великденски яйца от Чепинския край" и представят уникалната технология на изписване на яйцата с със специална писалка и пчелен восък. До десети май посетителите на казанлъшкия музей ще могат освен да видят десетки красиви яйца, създавани от чепинските майсторки и познавачки на тази технология, които по традиция преди Великден по този начин изписват около 500 яйца всяка, така и интересни печатни материали за уникалната технология, прилагана в някои европейски страни и в България, предимно във Велинградско, Етрополско и Ихтиманско.


Технологията на специалната писалка и пчелния восък, с който се изписва яйцето търпи истински ренесанс в последните години. Показаните експонати демонстрират различните гледни точки и богато въображение на местните майсторки, които шарят яйцата си основно в разпространените в този край стилове- винено червени яйца с бели шарки, изписани по специалната восъчна технология, бели яйца с червени шарки, както и многоцветната восъчна технология, при която се смесват в шарките до 4 цвята.
Казанлък е 20-тият български град, в който гостува част от тази уникална Великденска колекция. Самата експозиция е елемент от специален проект на музея във Велинград, в който се разпространява и популяризира тази техника на изписване на яйцата.


Освен експозиции в музеите на България, проектът включва пътуващи демонстрации, ателиета, великденска работилница, която събира децата от цяла България в Родопския град, за усвояват тази технология, както и издаването на книга за восъчната техника. Неин автор е ст. н. с. от БАН Светла Ракшиева.


Освен писаните великденски яйца от Чепинския край , като част от общата експозиция, в Казанлъшкия музей са показани и резбовани яйца, дело на американеца Браян Бейти.

Деляна Бобева  www.dariknews.bg

 

 

coronavirus.bg