Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Проф. Генчо Начев: Трябва да се учим от ентусиазма на 23-ти пехотен Шипченски полк


 Казанлък. Трябва да се учим от ентусиазма на 23-ти пехотен Шипченски полк. Това каза проф. Генчо Начев, директор на УНСБАЛ "Света Екатерина" и почетен гражданин на Казанлък, на премиерата на книгата за историята на полка. Проф. Начев е един от съставителите на книгата „Историята на 23-ти пехотен Шипченски полк 1912 - 1918 г.”, предаде репортер на Агенция „Фокус”

Пред пълната зала на Дома на културата проф. Начев каза, че винаги е развълнуван, когато застава пред казанлъшка аудитория. Идеята за съставянето на историята се е родила спонтанно, като основният контекст е бил стряскащата тенденция за негативно развитие на ценностната система. „Доскоро децата искаха да ставата борци и охранители, а не художници и писатели. За моралните добродетели или не се говори, или се говори с ирония”, каза проф. Начев.

По думите му - дедите ни са оставили най-скъпо – имотите, жените, децата, родители си и са тръгвали с ясното съзнание, че жертват живота си за освобождението на брата българин, който е някъде там, и жадува свободата си. „Те превзеха Одрин, защото просто не знаеха, че Одрин е непревземаем. От този ентусиазъм трябва да се учим и искахме с книгата да го поднесем на съвременниците си. Бяхме убедени, че трябва да поднесем историята с гласа на участниците в нея, за да не се изкриви автентичността за подвига на тези хора. Ако с нещо сме помогнали, дори малко за възхода на идеалите, ще бъдем удовлетворени”, каза проф. Начев.

Не само родовата памет е била мотив на проф. Начев за написването на книгата, а и чувството за дълг към град Казанлък и областта, защото от този град, в годините на неговото възпитание като личност, е получил чувството за независимост, което не може да нямаш, ако се докоснеш до Балкана и чуеш шума му. Вторият мотив е историческата памет – чувството, което ти дава самочувствието, че живееш на земя, по-древна от египетската цивилизация, и чувството за красота и любов, което се подхранва от аромата на казанлъшката роза, каза той.

Кметът на Казанлък Стефан Дамянов връчи грамоти на съставителите на книгата проф. Генчо Начев и Красимир Узунов, както и на полковник от запаса Никола Рухчев, Татяна Узунова от Студио "Витамин Арт", чието оформление е книгата, и Стефан Гунчев.

Весела БАРЪМОВА Агенция "Фокус"

 

coronavirus.bg