Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Полицията засилва контрола по време на абитуриентските балове


 Всяка  година полицията отделя  сили и средства, за да осигури  безопасността на младежите в една от най-романтичните и тържествени нощи в живота им.  И тази година Районните управления “Полиция” в областта ще осигурят охрана на обществения ред, сигурност и безопасност на движението в районите на училищата, маршрутите на придвижване и около питейните и увеселителни заведения, в които ще се провеждат абитуриентски  тържества.  Екипи на пътна и охранителна полиция ще следят  строго и за недопускане на пътни инциденти, преди, по време и след тържествата. Ще бъде осъществяван превантивен контрол за употреба на алкохол и неправоспособност; проверки на техническата изправност на автобусите, с които ще се провеждат екскурзии с абитуриенти и др. 
 
Въпреки мерките, които полицаи, педагози и родители вземат,  по време н празничния период често се случват по-дребни или по-сериозни инциденти, свързани с прояви на самонадеяност и желание за себеизява, накърнено честолюбие, неумение за справяне в конфликтни ситуации или загуба на самоконтрол след употреба на алкохол. Инцидентите обикновено се случват в края на официалните тържества или в следващите вечери, когато младежите се продължават да празнуват в заведения или паркове с приятели и познати извън кръга на съучениците си.
 
Младите хора не обичат съветите, но досегашният полицейски опит сочи, че съобразяването с няколко правила за безопасност никога не е излишно.
   
От „Пътна полиция” отново припомнят практическите препоръки за предотвратяване на пътнотранспортни произшествия по време на празниците на абитуриентите, насочени към тях, техните родители и приятели. Целта е всички те да осъзнаят риска и своята лична отговорност, за да бъдат избегнати поводите за нещастни случаи и не се помрачат празниците на зрелостниците.

През последните две години старозагорските младежи показват зрелост и отговорност като участници в движението и не допускат характерни за други населени места нарушения – като шофиране в нетрезво състояние; превозване на пътници, надвесващи се от прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите; подаване на неразрешени светлинни и звукови сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението. Полицията разполага с информация за местата, в които ще се провеждат абитуриентските тържества и около тях е осигурено присъствие на полицейски патрули, които ще осигуряват обществения ред и безопасността на движение. По-проблемни, обаче се оказват семейните тържества, които родителите на зрелостниците организират в чест на завършването на своите деца. В големите компании от роднини и приятели често се намират лица, склонни да седнат пийнали зад волана. От “Пътна полиция” предупреждават, че през празничния период – до 30 май в населените места ще бъдат извършвани интензивни проверки за употреба на алкохол от страна на водачите, особено в нощните часове.  

На всички младежи от випуск 2011 ОД МВР – Стара Загора желае  
незабравима празнична нощ и успешен старт в живота.    
Препоръки към абитуриентите и техните родители
 
Скъпи младежи, абитуриентският бал е  последната вечер в живота ви, в която ще бъдете със всички свои съученици и учители. След броени дни животът ще ви раздели и с мнозина ще видите след много години.

Внимателно преценете възможностите си, когато употребявате алкохол. Трудно е да  контролирате личното си поведение когато сте пили и можете да направите неща, за които после ще съжалявате или ще оставят неприятно последно впечатление у приятелите, с които се разделяте. Освен това, при прекомерната употреба на алкохол, рискувате да станете некрасива или смешна гледка в очите на околните. Да бъдеш “принцът” или “принцесата” на бала означава не само да бъдеш изискано облечен, но и да имаш изискано поведение.  

От „Пътна полиция” отново припомнят практическите препоръки за предотвратяване на пътнотранспортни произшествия по време на празниците на абитуриентите, насочени към тях, техните родители и приятели. Целта е всички те да осъзнаят риска и своята лична отговорност, за да бъдат избегнати поводите за нещастни случаи и не се помрачат празниците на зрелостниците.

По време на абитуриентски балове е налице сериозна опасност от тежки пътни злополуки по вина на водачи, превозващи абитуриенти.
Рисковите фактори са:
• шофиране с превишена скорост и предприемане на опасни маневри;
• отнемане на предимство или  преминаване при червен сигнал на светофара;
• неправилно превозване на пътници, показващи се от прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите;
• возене на повече пътници от броя на местата за сядане в автомобилите;
• управление от неправоспособни и употребили алкохол водачи;
• подаване на неразрешени светлинни и звукови сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението и главно към пешеходците;
• посещения на заведения с коли, управлявани от употребили алкохол и неправоспособни лица - след края на баловете в нощните и ранните сутрешни часове в деня на тържеството и следващите дни.

Най-тежките пътни катастрофи с абитуриенти и съпровождащи ги през последните години настъпиха след края на баловете в ранните сутрешни часове, както и през следващите дни, при управление на автомобили от употребили алкохол, неправоспособни и движещи се с превишена скорост.

За да не се стига до катастрофи, отговорността е на родителите, самите абитуриенти, техните приятели и близки, които пряко или косвено са ангажирани в тържествата.

Всички очакват да сте в приповдигнато настроение, но не забравяйте, че силните емоции са лош съветник и водят до загуба на чувството за предпазливост. За да не се помрачат празниците, спазвайте следните препоръки:

• Употребата на алкохол, в съчетание с празничната еуфория  често подвеждат към “смели” решения – рискови маневри, показване от прозорци и люкове по време на движение. Не подценявайте рисковете. Вие сами можете най-успешно да въздействате на приятелите си, защото в този ден се изпълняват Вашите желания. Помолете ги убедително, лично заради Вас, да не рискуват неприятен инцидент до помрачи празника Ви.   
 
• Ако някой употребил алкохол водач и не се вслушва в молбата Ви, дискретно помолете другите от компанията да го възпират от неразумни действия.

• Непременно осигурете трезвен шофьор, който да ви вози по празничните маршрути, както и резервен - който да замести титуляра, ако той се изкуши и употреби алкохол. Не се съгласявайте, след бала да ви вози шофьор, който е пил или е неправоспособен.

• След официалното тържество често възникват спонтанни предложения за продължаване на празника в други заведения, дискотеки, хижи и т.н. Точно те са твърде опасни и неведнъж са завършвали трагично - заради превишена скорост, рисковани маневри, употреба на алкохол, отклоняване на вниманието на водача при веселбата в купето. По-добре отложете подобни идеи, въпреки настояването на другите или просто вземете такси.   

• Ако Вашият трезвен шофьор все пак демонстрира “майсторство” и “смелост”, особено при движение на фарове, и върши опасни нарушения, не оставайте безучастни под заплахата от катастрофа.

• Ако Вие шофирате по маршрута към мястото на бала, по-добре не се движете в колона с другите коли с ваши съученици и не се поддавайте на провокациите за състезаване с останалите и за демонстриране на неуважение към правилата. Не се подвеждайте от другите водачи в колоната да преминавате на червено или да отнемате предимство на кръстовище, регулирано със знаци. Превишаването на скоростта увеличава риска да блъснете дете, пешеходец или да катастрофирате в друго превозно средство, стълб и др.

И няколко препоръки към родителите:

Въпреки многото ангажименти при организирането на празника на Вашия абитуриент, отделете специално внимание за гарантиране на  сигурността му. В тези празнични дни най-добре не предоставяйте управлението на личния автомобил на своите пораснали деца - абитуриенти. Дори да са правоспособни, в този период те са в особено емоционално състояние и могат да допуснат грешки. Предвидете, че те могат да  вземат автомобила и без ваше знание и съгласие. Затова при тръгване на абитуриента от дома, проверете дали ключовете на автомобила - основни и резервни, са налице.

Най-разумно би било да осигурите трезвен водач, който да осъществява придвижването на младежите в празничната нощ и следващите дни. Непременно предупредете водачите на автомобила с абитуриента и на другите съпровождащи го коли за засиления контрол и за заснемането с видеокамери от полицията на опасните нарушения - неправилно превозване на пътници, показали се навън от прозорците и люковете, преминаване на червен сигнал на светофара, рискови изпреварвания отнемане предимство, и др. – които впоследствие ще бъдат строго санкционирани.   

Ако все пак предоставите на Вашия абитуриент семейния автомобил за дните след бала, поговорете с него насаме за опасностите и доброжелателно го предупредете:  да не си позволява алкохол, да не кара рисково, да не се влияе от опасни спонтанни предложения за извънредни пътувания от страна на пийналата компания и др.

Настоявайте вашите абитуриенти да не изключват мобилните си телефони и поддържайте периодично връзка с тях. При необходимост да предотвратите рискови пътувания, скандали или нарушения на обществения ред, не се колебайте да потърсите помощ от полицията – на тел.112.
 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: