Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Министър Масларова се срещна в Казанлък с розопроизводители

Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова се срещна в Казанлък с розопроизводители от цялата страна.

На срещата, която бе по инициатива на фондация "Българска роза", присъстваха и заместник- министърът Димитър Димитров, народният представител Иван Гороломов и кметът на община Казанлък Стефан Дамянов. По време на срещата розопроизводителите поставиха няколко основни проблема, свързани с работната ръка по време на кампанията. "Основен проблем за нас е този, че ние взимаме на работа лица, взимащи социални помощи и не ги регистрираме, че работят при нас, защото те не искат, тъй като ще им бъде спряно социалното подпомагане. Този проблем в глобален за цялата страна и не само за розопроизводителите", коментираха работодатели. В страната има регистрирани около 25 хиляди декара с розови насаждания, но по неофициална информация, площта достига 40 хиляди декара, заявиха работодателите. Само за 25-те хиляди декара са необходими 50 хиляди работници на ден, посочи розопроизводител. По думите на министър Масларова 11 хиляди са регистрираните безработни в Бюрата по труда в област Стара Загора. Тя подчерта, че Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта ще помагат на розопроизводителите от региона като мобилизират ресурса от безработни. Министър Емилия Масларова постави условие, че това може да се случи, когато има ясно определени условия на труд от страна на работодателите. Едва тогава министерството ще се заеме и с организирането на трудови борси, специално работещи за намирането на работна ръка по време на кампанията. Такава предстои да бъде създадена в началото на месец април тази година.

Розопроизводителите, присъстващи на срещата в Казанлък с министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова, народния представител Иван Гороломов и кмета на община Казанлък Стефан Дамянов, заявиха категорично, че нямат нужда от прокарването и приемането на Закон за розопроизводството. "Има няколко пункта в него, които са несъвместими с членството на страната ни в Европейския съюз. Една такава клауза е тази, че розовото масло, произведено от розопроизводителя, задължително трябва да бъде хамурирано, като се вкара в лаборатория, след което да се продава. Това не може да стане вече", категорична бе Катя Кичукова, ръководител направление "Етеричномаслена промишленост" - Пловдив, която бе една от изказалите нежелание да бъде приет Закона за розопроизводстово. Тя подчерта, че на първо време розопроизводителите трябва да съумеят да отглеждат розовите насаждения и да успеят на мерят работна ръка по време на кампанията. Законът за розопроизводството, който народният представител Иван Гороломов се опита да представи пред аудиторията, бе определен от розопроизводителите като неактуален. "Предстои внасяне на документация в Министерството на земеделието и в Европейската комисия за регистриране на българското розово масло като географско указание. Може би това ще е един от първите български продукти, който ще бъде регистриран като географско указание. Получавайки тази регистрация, всеки един производител на българско розово масло ще бъде защитен. Законите, които не са били приети, след като е минало времето за тяхното ползване, не бива да се поставят отново за разглеждане", категорична бе Катя Кичукова.

 


"Една голяма част от поетите ангажименти от страна на правителството вече са изпълнени", заяви пред журналисти министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова. На първо място тя посочи изпълнената програма за безработицата. "240 хиляди трябваше да бъдат разкритите работни места и да бъдат заети, а към средата на мандата 244 хиляди души са намерили работа в страната", посочи Масларова. Тя допълни, че в програмата на правителството е било записано, че до края на мандата, ще има безработица около 9%. "Мога да кажа с най-голямо удоволствие, че вече тя е 7.6 %, което означава, че стигнахме показателите за европейска безработица. Надяваме се през тази година тя да падне под 7 %", каза министърът. По думите на Масларова България в областта на заетостта се цитира в страните - членки на Европейския съюз като страна с най-динамични темпове на увеличаване коефицента на заетост и най-бързи темпове на намаляване на безработицата. "През последните години имаме изключително голям инвестиционен интерес. Осигурителната вноска бе намалена на 9 % от предвидени поне 3%. Успоредно с това данък общ доход премина към пропорционална основа, корпоративния данък също бе намален от 15 % на 10 %. Всичко това създава една изключително добра инвестиционна обстановка", категорична бе Емилия Масларова.


Деница ГЕОРГИЕВА радио "Фокус" - Велико Търново

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: