Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Основното, което трябва да запомнят децата и възрастните, е да ценят здравето си...

“Основното, което трябва да запомнят, не само децата, но и възрастните, е да ценят здравето си

и да не чакат да ги заболи зъб, за да посетят стоматолог, защото в много от случаите се стига до усложнения”, категоричен е денталният лекар д-р Светослав Йотов в интервю за радио “Фокус” –Велико Търново . Според него все повече деца имат болни зъби, но това се дължи и на липса на дентална хигиена от страна на родителите, които трябва да насърчават децата си да посещават стоматологичните кабинети и да има се правят профилактични прегледи: “Родителят е този, който да насърчи детето си, да го заведе при стоматолог. Децата се страхуват от посещенията при зъболекар, и ако не са родителите или училището, това дете няма от къде да научи за ползата от нас стоматолозите. Специално при децата, не навременната грижа за зъбите им, се дължи на липса на внимание от страна на родителите. Именно те са хората, които трябва да възпитат децата си да се грижат за здравето на зъбите си”, коментира д-р Йотов. Той подчерта,че Съюзът на стоматолозите и различните дружества, имащи отношение към денталното здраве на населението, трябва да лобират за насърчаването на по-чести посещения и профилактични прегледи на хората. “Според мен е необходимо разкриването на зъболекарски кабинети в училищата. В момента в България всички деца имат проблеми със зъбите и общото състояние на устната кухина. Този факт се дължи на неинформираността и неналагането на профилактични прегледи и липсата на обучение за повишаване на стоматологичното здраве”, посочи още д-р Светослав Йотов.

 

Според денталния лекар д-р Светослав Йотов през последните няколко години се наблюдават проблеми с денталното здраве у децата във все по-ранна възраст, предаде кореспондент на радио “Фокус” –Велико Търново . По думите му се увеличава броят на пациентите, пристигащи с усложнения, настъпили при наличие на кариес. “Родителите трябва да насърчават децата си още в предучилищна възраст да ходят на зъболекар, да мият зъбите си редовно и да се хранят, колкото си може, по- здравословно. Родителите трябва да образоват децата си”, призова д-р Йотов. По неговите думи не е достатъчно детските зъби да се мият два пъти дневно. “Два пъти на ден не е достатъчно. Млечните зъби на децата са по-податливи на кариеси, докато при постоянните е обратно. При по-честа употреба на захарни изделия, е по-голяма вероятността от проблеми със зъбите. В такъв случай или трябва да се намали консумацията на тези храни, или родителите да дават дъвки без захар на децата си след хранене. Така дъвката, до някаква степен, може да предпази зъбите до измиването им с подходящата паста”, посочи денталният лекар. Той потвърди максимата, че децата посещават стоматологичните кабинети, когато много ги заболи зъб, като допълни, че същото правят и голяма част от родителите.

 


"Денталната хигиена е задължителна на 100 %. Законът трябва да бъде по-гъвкав и да насърчава обществото да се грижи повече за здравето на зъбите си", заяви в интервю за радио "Фокус" –Велико Търново д-р Светослав Йотов, стоматолог. Според него всеки човек трябва да знае, че профилактиката за устната кухина е необходима и е от изключително значение. "Множеството кариеси водят до множество пулпити и ако на тях не се обърне внимание навреме, се стига до пародонтити и абцеси. Има случаи, в които се стига и до намесата на хирург. С всеки изминал ден децата все по-рядко посещават стоматологичните кабинети, затова посещенията трябва да станат задължителни. Тогава ще има и добра профилактика", коментира д-р Йотов. Той подчерта, че с въвеждането на дентални лекари в училищата, ще се подобри денталното здраве на децата. Според специалиста в извънкасните форми на обучение или в час на класа учениците трябва да се запознават с проблемите на устната кухина и усложненията, до които се стига при ненавременното посещение на стоматологичния кабинет. "Ако в ранна детска възраст децата не се научат да се грижат за денталното си здраве, то няма как да знаят, когато пораснат, как да го правят. Факт е, че голяма част от децата се страхуват от зъболекарите, но това е защото не знаят, че вече има по-безболезнени лечения", информира д-р Светослав Йотов.

 

 


Деница ГЕОРГИЕВА радио "Фокус" - Велико Търново

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте:


loading...