Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Финландците разработват индивидуална програма за всяко дете в детската градина, твърди директор

"За всяко дете, посещаващо детска градина във Финландия, се разработва индивидуална програма според възможностите му за работа с него, докато при нас такива програми се правят само за децата със специфични образователни потребности", заяви за радио "Фокус" –Велико Търново Надежда Цочева, директор на детска градина "Мир" в село Бузовград, община Казанлък.

Тя разказа, че училищната структура във Финландия е различна от нашата, като се има предвид, че деца от втори клас обучават малчугани от подготвителна група. "Това е заложено в програмата и на двете възрасти, т.е. на втори клас и на подготвителната група. В рамките на седмицата тези деца имат един час, който прекарват заедно и по-големите деца обгрижват по-малките, като ги учат на определени дейности и занимания", обясни Цочева. По думите й в края на работния час голямото дете трябва да нарисува рисунка и да изрази чрез нея как съвместно децата са прекарали часа. Според директора финландците отчитат това като една добра практика, тъй като по този начин се изграждат едни добри взаимоотношения между децата и така те могат да си помагат и да се разбират без да има конфликти помежду им. Цочева посочи още, че във Финландия се полагат много грижи за децата, като във всяка сграда, било то музей или галерия, има кът за малчуганите, където те могат да се преоблекат и превъплатят като рицари или принцеси. "Така по много интересен и достъпен за децата начин им се обяснява и предава традицията, историята", заяви Надежда Цочева.
На 7-ми февруари екип на детското заведение "Мир" и техни колеги от детска градина "Мечо Пух" в Казанлък, с директор Аксения Тилева, заминаха за Финландия. Поводът за визитата бе съвместната работа по проекта "Нашата околна среда и култура – да ги открием заедно".

"Финландия помага много на младите семейства при отглеждане на децата им", заяви за радио "Фокус" – Велико Търново Надежда Цочева, директор на детска градина "Мир" в село Бузовград, община Казанлък. "Страната обгрижва както младите, така и възрастните хора и по този начин във финландското общество се губи нишката между поколенията. Това означава, че младите семейства не могат да разчитат на помощ от страна на по-възрастните си родители да се грижат за децата им, както е у нас. Затова се намесва държавата, като биват създадени дневни центрове за млади майки", допълни Цочева. Тя посочи, че майки, които имат деца-пеленачета или деца на една-две годинки, могат спокойно през деня от 9:00 до 14:00 часа да отидат в тези дневни центрове, които се на териториите на детските градини и под грижите на квалифицирани учители да получат нужната помощ, наставления и грижи, така че да се справят с проблемите си. По думите на Надежда Цочева тази дейност се финансира от самата държава, което е една добра практика за подпомагане на младите семейства и насърчаване на раждаемостта. "Друго нещо, което прави впечатление, е архитектурата на детските градини във Финландия. Те са на един етаж и са достъпни за всички - персонал и деца, независимо от това, дали помещението е административно, за игра на децата или се приготвя храна там. Всеки има достъп до всяко едно кътче в детската градина и в същото време много се държи на личното пространство, т.е. има много места, където можеш да останеш сам или на малки групи с други колеги или родители", разказа още Цочева.

 


Деница ГЕОРГИЕВА радио "Фокус" - Велико Търново

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте:


loading...