Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

За тунела под Шипка е необходима политическа воля, смятат народни представители

Меморандум за резултатите от срещата във връзка с проекта под Шипка ще подготви и изпрати областният управител до всички участници в срещата, провела се днес в Габрово, както и до всички заинтересовани институции, предаде кореспондентът на радио "Фокус" - Велико Търново. В Габрово завърши среща, инициирана от областния управител, в която участваха областните управители на Габрово и Стара Загора, кметовете на Казанлък и Габрово, всички народни представители от Габровски многомандатен избирателен район, всички кметове от областта. Представител на Фонд " Национална пътна инфраструктура" бе заместник-изпълнителният директор Живко Недев, от Министерството на транспорта присъства Ясен Ишев, директор на "Обществен транспорт". Тук бяха повече от 40 представители на институции, фирми и асоциации. Чрез Министерството на транспорта покана бе получил и участва в срещата Георгия Паунеску, председател на Асоциацията на румънските индустриалци. Той заяви категоричен интерес към проекта, както и готовност за участие във финансирането с румънски капитали. Всички участници в срещата изразиха категорична подкрепа за проекта. Наложи се изводът, че той е обоснован и необходим не само по икономически причини. За да бъде реализиран проектът обаче, е нужна политическа воля и действие от страна на държавата, успоредно с гражданската подкрепа, каквато вече е налице.
Областният управител ще подкрепи създаването и действията на инициативен комитет на гражданите за изграждането на тунела под Шипка. Той заяви на финала на срещата, че ще настоява за разговор с министър Орешарски, с участието на областните управители на Габрово и Стара Загора, кметовете на Габрово и Казанлък и др. По негово мнение е необходима и среща с министър-председателя.
Станимир Илчев, народен представител, избран от Габрово, радетел на идеята за инициативен комитет, настоя протоколът от срещата днес да бъде публикуван в местните издания на Габрово, Севлиево, Казанлък и др. Още през тази година вероятно ще бъде свикана втора среща във връзка с тунела, а заместник-областният управител на Габрово Николай Григоров помоли участниците в нея да представят писмени становища в подкрепа на проекта.
Татяна Дончева, депутат от Габрово, подчерта, че включването на проекта за Западния обходен път на Габрово в инвестиционните намерения за тази година, е индикатор за това, че правителството гледа сериозно на бъдещото намерение за тунела под Шипка. Тя обеща среща с министър Орешарски, за да изясни какви са възможностите за свободни инвестиции, които да бъдат насочени към подготовката на този проект с цел по-ранната му реализация.

Маргарита НИКОЛОВА радио "Фокус" - Велико Търново
 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте:


loading...