Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Задържани са извършителите на кражба за над 1 млн евро

Това обявиха на  проведения днес съвместен брифинг директорът на ОДП – Стара Загора комисар Тончо Михайлов и началникът на Регионално управление сигурност комисар Румен Султанов.

На 25.02.2008 г. в РПУ – Гълъбово е депозирана жалба от  длъжностно лице фирма “Алстом Пауър България” ООД, главен изпълнител на новостроящата се електроцентрала AES Марица изток – 1 в Гълъбово. В жалбата се съобщава, че началникът на склада е установил липсата на осем барабана с меден проводник, с общо тегло 30 тона. По случая е образувано досъдебно производство № 34/25.02.2008 г. срещу неизвестен извършител и са предприети незабавни оперативни и процесуално-следствени действия. При проведените оперативно-издирвателни мероприятия е установено, че складът е открита площадка, охранявана от частна охранителна фирма.  Около 10.00 ч. на 03.02.2008 г. в обекта влезли два товарни автомобила и мобилен кран, за които впоследствие е установено, че са били с регистрационите номера,  издадени на други МПС. Техниката е била съпроводена от З.М. (24) от Казанлък, който до преди два дни бил отговорник за склада от страна на фирмата-подизпълнител ТGО. До 01.02.2008 г., когато е бил освободен  дисциплинарно от ТGО, той е отговарял именно за доставката на материали от склада до обекта. При влизане в склада, З.М. е бил придружен от Д.П. (31) от Казанлък, когото представил за новия отговорник на склада от страна на “Алстом Пауър България” ООД. И двамата са били облечени с фирмени работни дрехи, а З.М. представил служебен дакумент (по-късно установен като фалшив), с който е бил допуснат да товари и изнесе материали. В продължение на няколко часа камионите са били натоварени с 13 кангала (дървени макари) с меден проводник и напуснали обекта, като безпрепятствено преминали край охраната и се отправили в неизвестна посока.

В хода на разследването е установено, че през месец декември 2007 г. групата е извършила още една кражба от същия обект и по същата престъпна схема. Престъпленията са предварително замислени и подготвени, при висока степен на организираност.  Общото количество на отнетия меден проводник е над 73 тона, на стойност - над 1 млн евро.  Откраднатите кангали са били транспортирани до тайна база в радневско село, наета от извършителите.  Там се е извършвало  разкомплектоване, насичане и деформиране на проводника, който впоследствие е бил пласиран по различни схеми и канали.

На З.М.  и Д.П. е взета мярка за неотклонение “Задържане под стража”.  Продължава работата за издирване на веществени доказателства,  установяване на кръга замесени лица и тяхната роля в престъпната група.
 
Но проведела се по-рано днес среща, комисар Михайлов и комисар Султанов са обсъдили с ръководителите на инвеститора АЕS, главния изпълнител “Алстом Пауър България” ООД и фирмата – подизпълнител ТGО необходимостта от подобряване на реда, организацията, отчета и охраната на материалните ценности в обекта. 
 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: