Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Любител фотограф засне странен обект над Сопот


 Любител фотограф от Казанлък засне случайно странен летящ обект. На находката си той се натъкнал четири дни след като направил фотоса, едва след като започнал да обработва фотографиите на компютъра си. 

Странната снимка 46-годишният Паско Пасков направил на 28 август под западния склон на връх Левски над Сопот в Стара планина. Целта на любителя планинар била да заснеме красиви местности из България, тъй като фотографията му е хоби. Именно заради него той си купил и скъп фотоапарат.

Снимките, които Пасков прави, са през 16 секунди. Докато снима нищо не смущава заниманията му, нито пък забелязва нещо необичайно. Той запечатва десетки пейзажи с пасящи коне на отсрещния склон на върха. Когато дни по-късно започва да обработва снимките от връх Левски обаче една от тях е различна. Паско открива в нея нещо, което не е виждал и не е разбрал, че заснема, докато бил под върха. Странно е още, че на останалите снимки това не присъства. Обектът на вниманието му представлява силно размит обект в хоризонтална посока.

Докато снима, мъжът е на близо 2 км от мястото, където преминава странния обект. Първоначално той прилича на малка драскотина, забележима само на компютър. Впоследствие Пасков увеличава изображението на находката си, за да разгадае какво има там. Казанлъшкият ентусиаст се връща след седмица на същото място, на което прави снимката, за да проведе поредица от експерименти и да провери на терен, направените от него изчисления. Купува фолио и го застила на мястото, на което странният обект е оставил полусянка.

На база получените изчисления Пасков стига до извода, че това, което улавя съвсем случайно фотообективът му е с размери 25 м дължина, 16 м ширина и дебелина 4 м. Тялото е голямо, засенчило е бора и е прелетяло на височина 7-8 метра над терена. Той увеличава изображението на снимката и я мащабира 1:1, като по този начин намира и самите размери на тялото. Съпоставя снимките от същото място с разлика от седмица. На тази база и на база следата от сянката, която е оставена, той изчислява и евентуалната скорост, с която обектът е прелетял над терена. Пасков твърди, че тя е 1250 м/сек. Според него тялото е изминало около 5 м.

„Най-вероятно засеченият обект се е движил със скорост два пъти по-бърза от скоростта на куршум от автомат „Калашников”. Ако скоростта, с която тялото се е движило, е тази, то това означава, че засеченият обект се е движил със скорост в пъти по-голяма от скоростта на изтребителите, когато се движат при земята”, твърди любителят фотограф. Няма такъв земен обект, създаден от човек, който да развие такава скорост при тези условия и тази височина, обяснява дни след странното си откритие Паско.

Направената снимка и нейните увеличения Пасков смята да покаже на своите съграждани и на всички скептици. Целта на неговия труд е да разберат хората, че Вселената крие невероятни изненади и интересни срещи с непознатото.

Деляна Бобева www.dariknews.bg

 

coronavirus.bg