Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Старият Общински съвет в Казанлък ще заседава в понеделник

След решението на Върховния административен съд от 7 март да касира изборите за общински съветници в Казанлък, по закон на мястото на новия Общински съвет се върна старият с председател Васил Самарски

, който в присъствието на част от членовете на председателския съвет, даде пресконференция, предаде кореспондентът на радио "Фокус"-Велико Търново . По информация на Самарски предстои в понеделник, на 17 март, да се проведе 64-тото заседание на Общинския съвет. „Тази сесия ще бъде по-скоро организационна, като ще отменим само някои решения на миналия законодателен орган, свързани с организацията на Общинския съвет. Предстои да направим промени в комисиите и по всяка вероятност на мястото на Лучев член в комисията по здравеопазване ще стане Васил Киселов", заяви Самарски. Той посочи, че вчера в 17.00 часа е проведено първото заседание на председателския съвет и е взето решение как да работи в близките дни. На пресконференцията присъстваха някои от членовете на Председателския съвет: Николай Александров, Георги Каличков, Захари Даскалов и Цветанка Пискова. Относно отсъствието на другите членове Самарски заяви, че не е тенденциозно, а е поради липса на време от тяхна страна. Той допълни, че първото четене на бюджет 2008 на община Казанлък ще бъде на 28 този месец. Присъстващите членове на Председателския съвет подчертаха, че ще работят така, както са работили до сега. Сесията на Общинския съвет в понеделник е насрочена за 09.00 часа, но не в зала „Инфра", а в камерната зала на Дом на културата „Арсенал".


Обучение за работа с интегрираната система за електронно гласуване се провежда от вчера в Общинския съвет във Велико Търново. То продължава и днес, информират от пресцентъра на институцията. През обучението вече премина старши експерт в ОбС Ростислав Грънчаров. Днес в тънкостите на електронното гласуване ще бъде въведен и председателят на Общинския съвет Христо Христов. Във Велико Търново днес ще пристигне и Яко Пилософ, представител на фирма „Контракс", който ще се срещне с кмета Румен Рашев и с председателя на ОбС Христо Христов, за да уточни дейностите до пълно внедряване на системата. В края на месеца предстои да се направи и обучение на всички общински съветници. Последната версия на сървъра на системата вече е изпълнена, съобщи Тихомир Манов, супервайзор на Община Велико Търново. През миналата седмица бяха получени още 27 лаптопа от Министерството на държавната администрация и административната реформа, което е възложител на проекта, с което техническите средства за всички съветници са налице. Пилотното внедряване на интегрирана система за безхартиени заседания и електронно гласуване на общинските съвети обхваща три общини в страната – Велико Търново, Казанлък и Горна Оряховица. Проектът се реализира на базата на договор подписан на 1 август м.г. между представители на трите общини, МДААР и софийската фирма „Контракс". Разработката на софтуеъра се изпълнява от „Контракс" и е на обща стойност 213 хил. лева. Целта при внедряването на тази система е гласуването на сесиите на Обс да се провежда вече по електронен път.
Освен това да отпадне напълно хартиената документация, която ползват в работата си общинските съветници и да се замени с информация на електронни носители. Велико Търново ще бъде първата община в България, която ще въведе тази система, тъй като в сравнение с останалите две общини реализацията на проекта тук е в най-напреднала фаза- изградена е залата за гласуване, която е и технически обезпечена.
Пробното заседание на ОбС с новата система най-вероятно ще се осъществи през другия месец.

 

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: