Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Елена Тонева: Децата от детска градина "Славейче" в Казанлък опознават Европа чрез музика

Казанлъшката детска градина "Славейче" работи по международния проект "Опознаване на Европа чрез музика". За целта на проекта, работата по него и впечатленията от работните срещи в Испания и Белгия разказа пред радио "Фокус" – Велико Търново директорът Елена Тонева .

Фокус: Г-жо Тонева, детска градина "Славейче" работи по международния проект "Опознаване на Европа чрез музика", каква е целта му?
Елена Тонева:
За първа година работим по международния проект, който се финансира от Европейската комисия. Темата на проекта е „Опознаване на Европа чрез музика” и наши партньори са Испания, Белгия и Турция. Този проект е част от програмата „Коменски”- „Учене през целия живот”. Целта му е децата да се запознаят с класическата музика като източник на знание, обучение и забавление и да събуди у тях интерес за оценяване на езици, култури и навици на други европейски страни чрез опознаване на тяхната музика и автори. Преди всичко трябва да изградим навик у децата да слушат, да се наслаждават и оценяват класическата музика. Целеви групи освен нашите малчугани, са техните родители и учители. Целта е проектът да накара родителите да проявят интерес и да се включат в реализирането на някои дейности, а учителите да се запознаят с други начини на преподаване и общуване, да включат информационни, комуникативни технологии и аудиовизуални средства в образователния процес, да подпомогне работата в екип и подобряване връзката с деца и родители.


Фокус: Какви дейности ще се провеждат за реализиране на проекта?
Елена Тонева: Разработен е план за работата в това отношение, съобразен с възрастовата особеност на децата. Проектът предвижда запознаване с видовете музикални инструменти – духови, струнни, клавирни и ударни, както и запознаване на децата с музикалните произведения на Моцарт като първа дидактическа единица, както и с моменти от неговия живот. Работата по проекта включва още: рисуване по асоциация под звуците на музиката на Моцарт, слушане на класическата музика в различни ситуации и дейности, както и усвояване на основния речник от езика на страната – партньор.


Фокус: Защо избрахте работата по проекта да е свързана с музиката?
Елена Тонева: Допадна ни темата, защото музиката е извор на живот и позитивност и всеки един от нас знае, че нейната сила в света е ненадмината. Музиката в детския свят изгражда самочувствие, увереност и развитие на творческия потенциал. Класическата музика е може би едно от най-прекрасните творения на човешкия ум. Това е най-нежната и най-романтична изява на човешките чувства. Тя стои на върха на музикалната пирамида и живее във времето.


Фокус: А има ли място класическата музика днес, в този свят, като се има предвид, че все по-често чуваме да звучат всякакви други стилове?
Елена Тонева: Класическата музика сама по себе си е трудна за разбиране. Тя претворяван сложни човешки чувства, които думите не могат да опишат. Тя е израз на всичко онова, което човек поддържа като чувство в душата си.
За всяко дете е много важно да има възможността да се докосне до класическата музика. Децата са невероятно отворени за такива идеи и нямат предубеждение и не биха се лишили от възможността да станат част от нещо, само защото някой мисли, че това не е модерно. На тях всичко им е интересно, щом е поднесено по подходящия начин. Затова аз поддържам идеята, че колкото по-рано бъдат въведени децата в света на хармонията и ритъма, толкова по-голям успех може да се очаква, защото знаем, че предучилищният период е най-благоприятен за формиране на усет и към музиката, особено в днешно време. Нашата цел е да се формира у децата усет към музиката.


Фокус: В началото на тази година Вие се върнахте от Испания, как премина работната среща там?
Елена Тонева: От 19-ти до 25-ти януари се проведе първата работна среща между партньорите в проекта. В нея участваха и педагози от нашата детска градина и бяха обсъдени възможностите за обогатяване на образователната дейност с помощта на класическата музика. През първия етап от проекта малчуганите от образователните институции на испанския град Логросан, белгийския град Кувин и турския Билесик имаха възможността да се докоснат до шедьоврите на Моцарт. Аудио- и видеоматериалите, онагледяващи работата в тази насока, ще способстват за запознаване с европейските ценности. Проектът включва още запознаване с традициите и културата на отделните страни, както и овладяване на думи и изрази от бита на четирите държави, участници в проекта: Турция, Испания, Белгия и България.


Фокус: Екип на детска градина „Славейче” обмени опит и с колегите си от град Кувин – Белгия. Какво Ви направи най-силно впечатление в работата им?
Елена Тонева: От 25-ти февруари до 29-ти в град Кувин-Беглия проведохме втората среща на партньорите по международния проект „Опознаване на Европа чрез музика”, като посетихме едно училища и една детска градина в Кувин. Там имахме възможността да наблюдаваме работата на колегите и децата, за които те полагат грижи. Впечатленията ми са много приятни. Основен метод, използван в обучението, е нагледният. Първото нещо, което ми прави впечатление, са едноетажните сгради на училищата и детските градини, което ги прави по-достъпни. В детската градина, както и при нас има изградени кътове за занимание и различни дейности. Обособен е кът за отдих, в който детето може да си полегне, за да си почине. Децата не спят на обяд, но ако все пак искат да си поспят, това става именно в този кът върху една възглавничка. Основни направления, по които работят колегите в детската градина са запознаване с околния свят – социален и природен, математика, изобразителни дейности, морал и нрави, английски език, работа с природни материали.


Фокус: Кое според Вас е онова, което Вие можете да използвате в практиката си?
Елена Тонева: Искам да подчертая, че белгийците са практични и спокойни хора. Знанията, които дават на децата са такива, които им трябват „тук и сега”. Децата се поставят в реални условия – наблюдават и се докосват до всичко, с което се запознават. Поведението на децата и взаимоотношенията, които имат в другите деца, правят приятно впечатление: играят спокойно и разговарят спокойно. Няма агресия, няма борба за лидерство. Всичко е в рамките на веселите детски лудории.
Различното за белгийските детски градини е преди всичко организацията на работата, която, разбира се, е според изискванията на министерството на образованието и общината. Децата са в детската градина от 09.00 до 16.30 часа. Не обядват и не спят. Имат следобедна закуска в 15.00 часа. По време на обедната си почивка родителите могат да вземат децата си, за да са заедно и след това отново да ги върнат в детската градина. Приятно впечатление прави и това, че родителите се отнасят с почит и уважение към учителите и институцията училище – детска градина.


Фокус: Какво Ви предстои оттук нататък по работата по проекта?
Елена Тонева: На втората среща със страните – партньори се уточни другата дидактична единица, а именно запознаване с произведенията на Вивалди и с един композитор от всяка страна. Ние ще запознаем децата с Петко Стайнов. Децата ще могат да научат повече неща за живота и творчеството му и ще бъдат горди, че живеят в родния град на един голям композитор, педагог и общественик. В творчеството на Петко Стайнов има прекрасно съчетание на българската мелодия и ритъм с постиженията на европейската музика. Всяка дидактическа единица приключва с видео материал, постери и снимки. Ние продължаваме да работим по проекта.

Деница ГЕОРГИЕВА радио "Фокус" - Велико Търново
 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте:


loading...