Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Петък 13-ти - не един, а цели три през тази година


 13 януари е първият ден от новата година, в който денят петък съвпада със соченото за фатално число 13. За суеверните този петък ще бъде ден, изпълнен с ужаси и тревоги, който ще носи единствено беди и нещастия.

Започналата нова година е необикновена, тъй като е втората от началото на XXI век с три петъка на 13-то число. В Григорианския календар Петък 13-ти настъпва най-малко веднъж годишно и максимум три пъти. Тази година е едва петата за последните три десетилетия с три петъка 13-и. Предишните бяха 1984, 1987, 1998 и 2009 г. През 2012-а тези дни ще бъдат през януари, април и юли. Изчислено е, че всеки месец в годината, който започва в неделя, има Петък 13-и.

Денят Петък 13-ти предизвиква страх и дори паническо чувство за тревога. Повече от 80% от небостъргачите нямат 13-и етаж. Много летища пропускат 13-ата писта. Не малко хотели са без 13-и етаж или 13-а стая. Във „Формула 1” няма болид с номер 13. Улиците във Флоренция нямат номер 13.

Мрачни очаквания за тези петъци имат хора от всички континенти по света. Една от тях е католичката Лодрес Берино, която в края на тази седмица ще се моли за цялото човечество. „Нищо не може да бъде изгубено, ако човек се моли. Въпреки че го правя всеки ден, този път ще се моля най-вече да не заставам на пътя на бедите и лошия късмет, които мнозина вярват, че идният петък ще донесе”, сподели в интервю тя.

„Това е денят, в който съм извънредно внимателна за действията и думите си”, признава Серил Миласко. „Ставам по-наблюдателна и бдителна за хората около мен, за да не се сблъсквам с нещастия. Освен това се моля на Бог да ме направлява”, каза още тя.

За студентката Анджела обаче страхът от Петък 13-ти е по-скоро психологически. „Чували сме, че този ден носи лош късмет. Не сме уверени, но вярваме. Така проблемът се превръща в психологически, защото свързваме лошите събития с петъка и се настройваме сами срещу него”, убедена е тя.

Страхът от Петък 13-ти се нарича „параскевидекатриафобия” (от трите гръцки думи параскеви - петък, декатриес - 13 и фобия - страх). Според някои специалисти дори само произнасянето на думата може да освободи хората от фобията им.

В същото време американски икономисти са пресметнали, че страхът от фаталния петък 13-и носи над 1 млрд. долара загуби на икономиката заради отказ от пътуване със самолети и влакове, от ходене на работа и т.н. Впрочем на 13-и не е обичал да пътува президентът на САЩ Франклин Рузвелт. Много други известни личности също са се страхували от Петък 13-и. Сред тях са били Наполеон Бонапарт, композиторът Росини, президентът Хърбърт Хувър. За разлика от колегата си президентът на САЩ Удроу Уилсън смятал числото 13 за щастливо.

В петък 13-и са родени бившият кубински лидер Фидел Кастро, Желязната лейди Маргарет Тачър, известният американски гангстер Бъч Касиди.

Източник:  dariknews.bg

 

coronavirus.bg