Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Селски кмет от Казанлъшко предлага дом за децата от Могилино

Кметът на казанлъшкото село Дунавци Величко Станчев предлага детската градина и училището да бъдат предоставени за отглеждане на децата, живеещи в дома в село Могилино, предаде кореспондент на радио “Фокус” - Велико Търново . “Тъй като доби гражданственост проблемът с децата в Могилино и тяхното приобщаване към една по-нормална среда, възникна идеята защо да не се използва нашата база за това. Аз съм от хората, които държат на това нещо, което е вече построено, да не се руши с лека ръка, а да се обърне внимание дали не може да бъде стопанисвано за напред”, посочи Станчев. Той разказа, че идеята му е възникнала от това, че по всяка вероятност детската градина в селото и училището ще бъдат закрити поради малкия брой деца. “Детското ни заведение е с капацитет от 100 места, а към момента се използват едва 10. Тенденцията е тази бройка да намалява и детската градина на бъде затворена или да бъде предложена за приватизация. Нещо, към което аз съм крайно негативно настроен и моето желание е социалната функция на детската градина да бъде запазена. Същият проблемът има и с училището ни. Макар и със 110-годишна история, то може да бъде затворено поради малки брой ученици”.
По информация на Станчев вече са водени разговори с кмета на общината за запазване на детската градина и училището, като Станчев е предложил предвидения за изграждане в Казанлък Дневен център за деца с увреждания, да се премести в Дунавци, тъй като базата е в наличност и не е нужно да се строи нова.
“Отговорът, който получих, бе, че проблемът е решен по друг начин. След това проведох разговори със заместник-кмета Юлияна Палазова за това как да свържем детската градина и училището, така че да бъдат използвани базите, а не да се затворят. Стигнахме до идеята да се опитаме да участваме с проект към Министерството на труда и социалната политика да кандидатстваме с проект за използване на двете бази. Към момента служители от община Казанлък работят по проекта и се надявам да го спечелим и реализираме”, посочва Величко Станчев.
Идеята му е деца, лишени от родителска грижа, още от родилния дом да бъдат настанявани в селската детска градина, след което до завършване на 4-ти или 7-ми клас, учейки в местното училище, да се възползват от материалната база, а не тя да се остави да се руши. “А защо тези деца да не бъдат и децата от Могилино. Жителите на село Дунавци са влюбени в децата и внуците си и според мен отрицателна реакция в големи мащаби няма да има. Искам да отбележа, че винаги ще има хора, които ще бъдат „за” и които ще са „против” това деца с увреждания да се настанят в селото и да живеят в детската градина. Почти съм убеден обаче, че голяма част от жителите на Дунавци биха приели идеята за социализация на децата от Могилино. Защо да не им помогнем?”, допълни кметът на село Дунавци.

Деница ГЕОРГИЕВА радио "Фокус" - Велико Търново
 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:Виж