Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Първанов: Ако цената е лидерството в ПЕС, готов съм лично да внеса декларация за кандидатирането на Сергей

БСП трябва да мръдне наляво и да се върне в автентичното си състояние. Това обяви в Казанлък на среща с членове на партията и симпатизанти предишният президент на България Георги Първанов.

Като мотив за това връщане той посочи и факта, че по време на Тройната коалиция партията залитнала надясно. Той не отрече и че е един от хората, с отношение по създаването на Тройната коалиция, чиято основна цел била стабилното парламентарно мнозинство и възможността за реформи в държавата.

В Казанлък Първанов потвърди категоричното си намерение да се кандидатира за лидер на БСП на предстоящия през май Конгрес на партията, но увери, че това няма да е с цената на апаратни игри и интриги. „Мен са ме избирали 2 милиона и половина души, за да излезе един човек и да ме разжалва. Дайте да раждаме идеи", призова той.

Пред гражданите на Казанлък Първанов говори 75 минути, без да спомене нито веднъж името на лидера на БСП Сергей Станишев.

Провокиран от въпрос в залата той заяви, че е готов лично да внесе декларация от името на БСП за кандидатирането на Станишев за лидер на ПЕС, „ако цената е това - правим го. Ако цената е да спечелим следващите избори и да управляваме, добре тогава преценете сами", каза още ескпрезидентът и недвусмислено се обяви и за пряк избор от членовете на БСП на лидер на партията. Ако Конгресът реши това, няма проблем още през юни, то да се случи, допълни Първанов.

Той изрази надежда, че лидерския въпрос в БСП ще се реши по съвест, а не с апаратни номера, защото и „след Конгреса ще трябва да се гледаме в очите". Предишният президент критикува остро Устава на партията, определи го като „ муден, и тежък" и създаващ партийна аристокрация, представена от две касти на Конгреса: делегати по избор и такива по право. Първанов остро възрази срещу текст от Устава, даващ на депутатите от партията, да са делегати по право на най-висшия партиен форум.

В Казанлък бившият президент каза, че на Конгреса през май ще обяви Платформа за организационна реформа в партията, като ще предложи, освен промени в Устава, така и преместване на част от раздутия партиен апарат от „Позитано"в областите- „както човешки, така и финансов".

В речта си Първанов отдели значително място на предстоящите догодина парламентарни избори и на усилията, които БСП трябва да положи, за да ги спечели. Който реши въпроса за съюзника, ще спечели тези и следващите избори, предупреди той.

Като тревожен определи факта, че въпреки отлива на доверие в ГЕРБ, не следва доверие към БСП. Ние не сме скачени съдове с ГЕРБ и е илюзорно да се надяваме да се случи чудо след две Бойкови зими, ако не предлагаме алтернативни политики и идеи, заяви Първанов. Той критикува сегашното ръководство на партията за пропуснати десетки възможности да бъде поставен премиерът Борисов и неговия екип на „мястото им". Първанов се обви за правителство на БСП в сянка, мажоритарно начало в изборите и смесена избирателна система.

БСП изгуби пет поредни избора, а ГЕРБ спечели, не защото хората гласуваха за ГЕРБ, а защото гласуваха мажоритарно за Бойко Борисов. Ето защо е важен персоналния сблъсък, допълни той.

В Казанлък Първанов каза, че демокрацията в България е подменена с премиерска република и определи Бойко Борисов като „слаб премиер и лош стопанин". Той допълни, че на страната й идват в повече експериментите и не й е нужен шериф. Голямото предизвикателство пред БСП е да дойдат кадърните хора , доказалите се в своите области, а партията ясно и отчетливо да формира своите идеи и политики.
Оставката на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, предишният президент нарече „ един от големите провали на Борисов". Най- големият, според Първанов бил скандалът с бонусите на висшите държавни чиновници. „Това е обикновена кражба, при която висши функционери на ГЕРБ са прибрали между 100 и 120 милиона лева, на принципа: ти на мене, аз на тебе, когато народът бедства".

В Казанлък Георги Първанов се обяви за референдум за АЕЦ „Белене", определи себе си като пристрастен към темата за българската енергетика и предупреди, че „провалът в енергийната ни политика ще с изключително тежки последици за страната".

По-късно тази вечер Първановима среща и с гражданите на Стара Загора.

Деляна Бобева www.dariknews.bg