Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Млади и интелигентни хора посягат на живота си най-често, твърди психолог

Макар и статистиката да не е еднозначна по въпроса, най-често на живота си посягат млади и интелигентни хора, заяви в интервю за радио „Фокус”- Велико Търново Татяна Цоневска – психолог в природо-математическа гимназия “Никола Обрешков” в Казанлък.

По думите й в основата на един опит за самоубийство могат да стоят различни по своя характер причини, но само една от тях играе отключваща роля за фаталното решение - социалната изолация. “Когато човек е сам и не може да общува с другите хора, когато не може да се освободи от агресията, която е натрупал, тогава агресията се превръща в автоагресия, която впоследствие прераства в най-тежкия акт- самоубийството”, разказва Цоневска. По нейни наблюдения по-голямата част от опитите за самоубийства са социални, като неочакван банкрут, загуба на работа, смърт на любим човек, т.е. някаква лична трагедия.

 


“Обикновено цялото кълбо от проблеми води началото си от социалния стрес. Намиращ се известно време в подобно състояние, човек все повече се обърква и в един момент изобщо не вижда изход от ситуацията. Тогава на тази почва се проявяват депресия и невротични разстройства. Съществува цял комплекс от подстресови разтройства. Съществува и така наречената „усмихната депресия”, когато човек се шегува, усмихва се и само специалист може да определи по очите, по мимиката, че този човек има дълбока депресия”, допълни Татяна Цоневска.


 


“В повечето случаи предотвратяването на опитите за самоубийство е възможно, стига да анализираме правилно поведението на нашите близки и сигналите, които те ни дават”, посочи в интервю за радио „Фокус”-Велико Търново Татяна Цоневска – психолог от Казанлък. По думите й рискови фактори, които провокират суицидни мисли, са например депресията, алкохола или комбинацията от такива фактори. ”Човекът започва да говори, че няма смисъл от живота, че е по-добре да го няма, често започва да повтаря определени фрази като:”Е, дали ще се видим пак?”, ”Няма смисъл от този живот”. Хората със зависимости са най-рискови. Забелязва се определена двойственост при човека, който смята да направи опит за самоубийство”, разказва Цоневска.
По думите й, за да се предотврати опит за самоубийство, трябва преди всичко да се внимава човекът да не се отдръпне с реакцията си: „А, вие да не ме мислите за луд?”. Цоневска посочи, че хората в такава ситуация твърде болезнено възприемат и обидата, и агресията.
“Ако човек се чувства обичан, той по-лесно се справя със стреса. В противен случай са възможни проявите на различни форми на протестно поведение, в това число и осъществяване на самоубийство”, допълни Цоневска.

 


 “Подрастващите имат свой твърде емоционален свят и максимализмът в тази възраст е много развит”, заяви в интервю за радио „Фокус”-Велико Търново Татяна Цоневска – психолог в казанлъшката природо-математическа гимназия “Никола Обрешков”. По думите й подрастващите преживяват всичко много по-силно и по-емоционално от останалите хора. Цоневска посочи още, че типичната тъга при възрастните е премесена с недоволство, гняв, затвореност, докато при подрастващите не е така. “В повечето случаи децата извършват самоубийства тогава, когато се почувстват непотребни, ненужни в семейството. Детето може да преживее бедността, отсъствието на единия родител, но трябва да се чувства обичано. Няма разлика в богато или в бедно семейство расте това дете. За детето няма разлика дали то броди самотно по улиците, докато майката се мъчи да работи на три смени, за да осигури препитанието, или пък е оставено от своите богати родители под грижите на гувернантка”, разказа Татяна Цоневска. По думите й, и в единия, и в другия случай детето е лишено от емоционалната проява на родителската любов. “Ако с дете се случи нещо, то остава само със себе си, то не отива при родителите си, дори не знае какво точно означава това да се оплачеш на родителите. В резултат на подобна ситуация детето може да тръгне към самоубийство”, допълни казанлъшкият психолог. “Децата имат различно разбиране за ценностите в живота. Те не вярват в смъртта, следователно те не се боят от нея. За тях да престъпят тази черта е значително по-лесно, отколкото за възрастните. Промяната в отношението се формира към 20-30 години”, посочи още Цоневска.

Деница ГЕОРГИЕВА радио "Фокус" - Велико Търново

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: