Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Министър Николай Василев се запозна с проблемите на община Казанлък

Николай Василев, министър на държавната администрация и административната реформа пристигна днес в Казанлък, предаде кореспондентът на радио “Фокус” – Велико Търново.

Министърът беше посрещнат от кмета на община Казанлък Стефан Дамянов. Градоначалникът запозна министъра със системата за електронно обслужване на населените места в община Казанлък и схемата на работа на системата. “Ние ще се стараем до края на месец септември да я пуснем в действие, ако осигурим до тогава и нужните ни компютри”, посочи Дамянов. Той запозна министъра с основните програми, по които работи община Казанлък, а именно изграждане на Долината на тракийските царе, проекти, свързани с инфраструктурата и публично-частните партньорства, както и проекти за изграждане на интегрирани електронни и административни услуги в община Казанлък. Кметът сподели и два тревожни по неговите думи проблема, а именно изграждането на сметище за твърди битови отпадъци, което трябва да се изгради в Стара Загора. “Проектът закъснява, закъсняват и всички останали проекти за другите общини, каквато е и община Казанлък”, посочи Дамянов. Той заяви, че централната база е в Стара Загора и Казанлък е една от общините, които участват в този проект. Проектът е по оперативна програма на Министерството на околната среда и водите, информира още Дамянов. Вторият проблем, който посочи градоначалникът е, че много малко са средствата отпуснати по тази програма. “Проблемът не е само наш, но и на другите общини”, допълни Дамянов и благодари на Николай Василев, че министерството е дало възможност за толкова кратко време да изгради системата. От своя страна министър Василев заяви, че община Казанлък е предпочитана от Министерството на държавната администрация и административната реформа, като посочи още :“Вие сте една от възловите общини на министерствата. Вие сте една от трите от 264-те общини, където ще видим как функционира и безхартийното заседание на Общинския съвет. Ще имам предвид проблема със сметището в Казанлък”, това заяви министър Василев. В 11.00 часа днес той даде старта на първото електронно заседание в община Казанлък.

 


Министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев даде началото на първото електронно безхартийно заседание на Общински съвет – Казанлък, предаде кореспондентът на радио “Фокус” – Велико Търново. В залата присъстват 36 общински съветници от общо 37. При официалното откриване министър Василев посочи, че реализирането на електронно правителство става много трудно, стъпка по стъпка, с много проекти и с обучение на десетки хора, като е необходима и промяна в начина на мислене. Министър Василев подчерта, че днес няма възможност да вземе решение дали ще бъдат включени и други общински съвети на други общини в проекта, но такава възможност има. “Това можем да направим само ако сме убедени, че заседанията преминават нормално и общинските съвети във Велико Търново, Горна Оряховица и Казанлък са доволни от безхартиените си заседания. Електронното правителство е начин за работа на държавната администрация с използването на новите технологии”, посочи министър Василев.
Три български общини - Велико Търново, Горна Оряховица и Казанлък, са включени в пилотния проект на Министерството на държавната администрация и административната реформа за безхартийно заседание и електронно гласуване на ОбС. Проектът в Казанлък започна през 2007 година, когато след публична процедура министерството възложи реализацията на фирма-изпълнител. Договорът е на обща стойност 212 321, 16 лв с ДДС, като това включва разработване и внедряване на софтуера в системата, обучение за работа с нея, поддръжка и други. Това е информация на пресцентъра на МДААР. Оттам допълват, че целта на проекта е да се докажат предимствата на безхартийните заседания и ползването на всички документи в електронен вид. Информацията се съхранява в компютърна база данни, където електронните документи са подредени в преписки и са лесно достъпни за всеки общински съветник чрез преносим компютър. Във всяка преписка могат да се добавят както сканирани хартиени документи, така и файлове, съдържащи допълнителна информация, графики или становища на постоянните комисии. До месец август 2009 година, фирмата-изпълнител ще доразработва и поддържа системата. Тогава изтича сключеният рамков договор на фирмата.
Безхартийното заседание в Казанлък започна в присъствието на Николай Василев. Предстои общинските съветници да вземат съответните решения по електронен път.

 

Деница ГЕОРГИЕВА радио "Фокус" - Велико Търново


 

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте:


loading...