Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

145 години от рождението на ГЕОРГИ КИРКОВ

ГЕОРГИ КИРКОВ
български политик

15 август 1867 г. - 25 август 1919 г.
    
Георги Йорданов Кирков, наричан Майстора,  е български публицист, парламентарист,  политик социалист и профсъюзен деец.
Роден е в семейството на учител- възрожденец, където получава началното си образование. От 1879 г. до 1886 г. учи в  Южнославянски  пансион  в  град Николаев в Русия , където попада под влиянието на руските класици чернишевски, Добролюбов, Некрасов, Пушкин и Гогол и прави първите си литературни опити и издава две стихосбирки. През 1886 г. се завръща в България.

Установява се последователно в Габрово и Търново, където сътрудничи но на списанията "Труд", "Искра" и "Народен учител". През1888 г. се мести в Русе, където сътрудничи на списание "Развитие". В него за пръв път публикува свое произведение - повестта "Старият дъб". Отново през 1888 година работи като учител в село Мъртвица и в Плевен

През 1890 г. завършва школа за запасни офицери в родния  си град и по време на Балканската война участва в сраженията при Чаталджа като подпоручик от 48-ми Врачански пехотен полк.
От 1892 до 1895 учи картография във Виена. По това време профсъюзното движение в Австрия е в подем и Кирков се включва в работническите борби. Това повлиява сериозно на политическите му възгледи и когато се завръща отново в България през 1895 година, веднага става член на БРСДП. Сътрудничи на партийния орган вестник "Социалист" до 1897 и  списание "Ден". В публикациите си остро атакува икономическата политика на правителството на Константин Стоилов.
При идеологическите борби в БРСДП Кирков застава на марксистки позиции и подкрепя Димитър Благоев. Между двамата се заражда силно приятелство, което продължава до края на живота им.
През 1897 година, по негово предложение конгресът на БРСДП в Казанлък слага началото на "Работнически вестник". Конгресът възлага редактирането на Георги Кирков и Евтим Дабев.
По време на работата си по вестника, който до 1899 се издава в Казанлък, Кирков се доказва като талантлив публицист и сатирик. Пише множество фейлетони и памфлети, сред които по-известните са: "Политическа зоология", "Вълк-водач", "Магазията на господин Фърдю Манафски", "Как дремиградските дервиши премахнаха гладурията". По предложение на редакторския колектив на "Работнически вестник" и на читатели на вестника, през 1900 Георги Кирков издава част от произведенията си в отделна книга: "Дремиградски смешила". Произведенията си подписва с псевдонима Майстор Гочо Зуляма, откъдето идва и прозвището му - Майстора.
На конгрес на БРСДП през 1898 година Кирков е избран за член на Централния комитет на партията, какъвто остава до края на живота си. През 1899 година конгрес на БРСДП решава  преместване редакцията на "Работнически вестник" в Стара Загора, където отива и Кирков. По-късно редакцията се мести последователно  в София, Казанлък и Стара Загора, а заедно с нея и той. Той съвместява журналистическата с политическата и организационната дейност в партията. Кирков е сред най-активните противници на реформисткото крило в партията, противопоставя се активно на изповядваната от него идея за "общо дело" (класово сътрудничество). При разцеплението на партията на Русенския конгрес през 1903 застава на марксистки позиции, присъединява се към "тесните социалисти". На същия конгрес е избран за касиер на ЦК, какъвто остава до смъртта си.
От 1911 е последователно избиран за общински съветник в София. През 1913 отново е избран за народен представител. Заедно с Димитър Благоев и Васил Коларов гласува против военните кредити на правителството на Васил Радославов. Обявява се против участието на България в Първата световна война.
Като цяло, в дейността си в партията Георги Кирков се доказва като добър организатор, с неговата подкрепа израстват като дейци Георги Димитров, Антон Иванов, Жеко Димитров
Парламентарна и профсъюзна дейност
През 1901 Георги Кирков е избран за депутат от БРСДП от Сливен. Така той става вторият (след Янко Сакъзов през 1893 г.) депутат от социалистическа партия в българското Народно събрание. Както отбелязва Димитър Благоев - "за пръв път в Народното събрание се чува социалистическа реч и се поставя работническия въпрос". На парламентарната трибуна Кирков се изявява като изключително умел оратор - ползва остра сатирична реч, с която осмива политическите си противници.
Георги Кирков се изявява и като синдикален деец. С оглед на опита му в профсъюзната дейност в Австрия, при основаването на ОРСС през 1904 е избран за негов секретар. Участва активно в организираните от съюза стачки. Обявява се против реформистките течения в синдиката.

Международна дейност и последни години от живота
Участва в работата на Щутгартския (1907) и Копенхагенския (1910) конгреси на Втория Интернационал. В Щутгарт се среща с Ленин, което допълнително му повлиява да застане на марксистки позиции. През 1909 присъства като гост на конгресите на сръбската и на чешката социалдемократическа партия. През 1917 година присъства заедно с Васил Коларов на конгрес на Цимервалдската левица в Стокхолм. Там влиза в по-тесен контакт с болшевиките.
Приветства Октомврийската революция в Русия от 1917 година - пише възвание до българските войници на фронта, в което ги призовава "да последват примера на руските си братя".
По време на XXII конгрес на БРСДП(т.с.) през 1919, на който тя се преименува в БКП(т.с.), е тежко болен, не успява да го посети и само изпраща поздравително писмо до делегатите. Скоро след това умира.

 

 

coronavirus.bg