Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Ученици от Казанлък дават идеи по проект за енергийна ефективност

8 ученици от Професионалната гимназия „Иван Хаджиенов” в Казанлък участват в международния проект „Електронна образователна платформа за новите поколения в областта на устойчивата енергия – Energy path”, предаде кореспондентът на радио „Фокус”- Велико Търново .

Техен ръководител е преподавателката им Цветана Савова, която не скрива ентусиазма им да работят по проекта. „Учениците в началото бяха много въздържани, защото до този момент не са се занимавали с подобна дейност. Когато получих материалите по проекта и им ги представих, имаше много неща, които провокираха тяхното мислене, техния интерес, въображението им. По този начин се сформира група, която започна да работи по тези въпроси за новите технологии за добиване на енергия. Това повече ги вълнува, отколкото екологията”, коментира Савова. Тя разказа още, че всяка една тема по проекта е свързана с различни насоки в науката и тяхното приложение. „По този начин въображението на учениците се възбужда, което е много важно за младите хора. Другото нещо, което прави впечатление е това, че учениците имат възможност да осъществяват контакти и с други деца от страната, които работят по този проект, както и да контактуват с техни съученици от чужбина, тъй като по този проект работят и в Гватемала, Италия, Коста Рика, Румъния, Словения и Чили”, разказа Цветана Савова. Тя изрази надеждата си учениците от гимназията да осъществи контакт и с децата от тези страни.

 


Казанлъшките ученици от Професионалната гимназия „Иван Хаджиенов”, които участват по международния проект „Електронна образователна платформа за новите поколения в областта на устойчивата енергия – Energy path”, обмислят идеята за производство на енергия от слънцето, като се основават на новите технологии и така наречените термодинамични панели, предаде кореспондентът на радио „Фокус”- Велико Търново . По информация на ръководителя на проекта в гимназията Цветана Савова, ако учениците имат време, ще се постараят да изработят компютърен модел на това, което предлагат. „Ако не успеят по този начин, ще участваме с принципно предложение за използването на тази енергия. Голямото желание на децата е това да се използва в училищата за отопление, тъй като нашата гимназия има проблем с отоплението”, посочи в интервю Савова. По нейна информация срокът за участие с идеи е до 31-ви май.
„Интересно е, че идеите на децата не са химери, а много прагматични. Не бих казала, че вникват в нещата, може би, защото гледам на всичко като инженер, но все пак учениците предлагат практични неща”, посочи Савова.

Деница ГЕОРГИЕВА радио "Фокус" - Велико Търново

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: