Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Специализирана паралелка по културен мениджмънт и културен туризъм в "Академик Дечко Узунов"

През тази седмица независимият народен представител Мария Капон,председател на Единна народна партия,внесе в парламента въпрос към министъра на културата Стефан Данаилов за разкриването на специализирана паралелка по културен мениджмънт и културен туризъм в националната гимназия по пластични изкуства и дизайн “Академик Дечко Узунов” в Казанлък. Изпращам ви отделно и самият въпрос тъй като смятам,че това представлява интерес както за вас,така и за  всички жители на града,които имат желание да изучават тези специалности.

ЧРЕЗ
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА 40-ТО НС
Г-Н ГЕОРГИ ПИРИНСКИ

ДО
МИНИСТЪРА НА КУЛТУРАТА
ПРОФ. СТЕФАН ДАНАИЛОВ
ВЪПРОС
От Мария Капон, Независим народен прадставител

На основание чл.90 от Конституцията на Република България и на чл.78, ал.1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, внасям въпрос

ОТНОСНО: Разкриване на специализирана паралелка по културен мениджмънт и културен туризъм в Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „Академик Дечко Узунов” в гр. КазанлъкУВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР,
Настоящият ми въпрос е провокиран от разговор с представители на Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „Академик Дечко Узунов” в гр. Казанлък. Това е най-старото извън столицата средно училище по изобразителни изкуства, което е възпитало и продължава да възпитава едни от най-талантливите съвременни български художници, скулптори, дизайнери и лютиери.
Все по-очевидна у нас е и необходимостта от добре подготвени професионалисти за управление на обществените и частни културни институции, както и за развитието на културен туризъм. Неговите възможности и перспективи в България са значими и многообещаващи заради уникалните културно-исторически паметници, с които страната разполага и които свидетелстват за събития далеч надхвърлящи българската и балканската истории. Все още обаче този тип туризъм у нас нито е добил адекватни мащаби, нито се осъществява в модерни съвременни форми.
Част от причините за разминаването между възможности и реализация на българския културен туризъм са заложени в липсата на професионалисти в тази област – от проектанти на маршрути до подходящо подготвени гидове, от специалисти в рекламата на културния туризъм до аниматори на културно-историческите експонати и т.н.
Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн “Академик Дечко Узунов” може да се превърне в подходящ център за подготовката на средни специалисти в областта на културния мениджмънт и културния туризъм. Натрупаният учебен и професионален опит, наличната материално-техническа база, утвърденото присъствие в мрежата на българските учебни заведения по изкуствата, създадените връзки с европейски центрове по изкуствата, успешният опит на гимназията в изграждането на нови специалности през последните години – всичко това може да се превърне в подходяща основа за успешното формиране и развитие на специализираната паралелка по културен мениджмънт и културен туризъм.
Ето защо Ви питам:
1.    Какво е становището на Вашето министерство по отношение необходимостта от професионално обучение на специалисти за развитието на селския туризъм?
2.    Какви са възможностите за разкриването на специализирана паралелка в Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн в гр. Казанлък по културен мениджмънт и културен туризъм? В какъв срок може да стане това?

София, 13.05.2008 г.    Народен представител: Мария Капон
 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте:


loading...