Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Близо 80 танцуващи за първото зумба-салса парти в бар "Панорама"

Близо 80 бяха желаещите да танцуват и танцуваха около 2 часа без да спират в стиловете зумба и салса. Инициаторите на петъчната вечер бяха Гергана Начева с клуб по Зумба-фитнес от Народно читалище "Възродена Искра 2000" и гост инструктора от Стара Загора Стефан Дончев и неговия екип от бар-клуб "IL Mondo" в града на лепите.

 

Бар "Панорама" бе мястото на забиващата вечер. В градът на розите не са малцина желаещите да се забавляват в средите на по-динамичната латино музика. Зумба е фитнес танц, вдъхновен от латиноамериканските танци. Създаден е от хореографа Алберто Перез от Колумбия в края на ХХ век., зумба включва танци, аеробика и фитнес. Хореографията на зумбата съчетава движения от хип-хоп, самба, салса, меренге, мамбо, бойни изкуства и кючек. Заедно с това се изпълняват клекове и удари. Като стил се създава през далечната 2001, а някъде 11 години по-късно навлиза и в Казанлък.Младият инструктор Гергана Начева работи близо година, а създадения от нея клуб ще направи своята годинка на 17 януари 2013, а за тогава може би ще се предвиди и втората Зумба-салса вечер, а може и да стане и традиционно допълни Начева. При Гери, наричана така от всичките и приятели, Зумбата е и се играе в Народно читалище "Възродена Искра -  2000". Тя води и зумба за деца.Още един клуб навлезе тази година с този вид забавление. Това е клубът "Киара-Н" ръководен от Николай Теневи и Антония Каярова при Народно читалище "Искра - 1860".

За стилът салса е написано много, говори се много. Всички виждаме спортните клубове по спортни танци, които в Казанлък са два и провеждат национални шампионати или участват в такива не само в България, но и по света.За разлика от Спортните танци, Стефан Дончев инструктор от клуб "IL Mondo" в стара Загора, прави и нещо различно, а и забавно дори. Това са танци на основа салса, а разликата е, че те карат да се забавляваш дори и когато учиш първите и стъпки. Дончев и неговият екип гостуваха на Казанлък в петъчната 10-та ноемврийска вечер, а двубоят салса и зумба наката танцуващите да са във фихара на възможностите си.

За Стефан Дончев може да се говори много. Той е родом от Стара Загора, женен, работи и практикува в града на липите. Стартът му е свързан с неговото училище – Техникумът по електротехника. Там е мястото, където се заражда латинокултурата в града. Като всеки наперен тийнейджър по онова време и Стефан е впечатлен от красивите девойки, които усвояват танците в съседната спортна зала, и бързо сменя таекуондото с изисканите движения на латинотанците.

Повратна се оказва 1993 г., когато по време на държавния шампионат в залата на ДЗУ, Стефан е силно впечатлен от най-добрите в България и решава, че танците ще бъдат неговото лично и професионално бъдеще.Стефан разказва как желаещите от мъжки пол им е трудно да си кажат и да преодолеят първия път, че ще ходят на танци по салса. Малко по-малко той вече има членове в клуба, решили да загърбят слухове, че за вида танц и мъжете с "меката китка". Едно от предимството на жените е да имат кавалери до тях и да танцуват с удоволствие, а от страни да се види една страхотна двойка, танцуваща прелестно.Такова е и мнението за Зумбата, спорт за жени. Да, но не. Има и мъже, малко по малко вече започват да свиват своето притеснение и да търсят забавата в този стил фитнес.Дончев мисли от средата на ноември 2012 да наптави клуб по салса, първите и забавните стъпки. Това, ще е по-различно от практиката на двата клуба в Казанлък. идеята не е състезанията, а спорта, движението и съобразяването му с работещите хора. Надява се както в Стара Загора казанлъчани да търсят този стил музика, този стил танци и с времето мъжете на Казанлък да се присъединят. Защото както подчерта, това че можеш да танцуваш салса е прекрасно. В Казанлък за сега се очертават съботните дни.

Иван Бонев

Снимки: 10.11.2012 - Близо 80 танцуващи за първото зумба-салса парти в бар "Панорама"

 

coronavirus.bg