Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Клуб на оръжейника учредиха в Казанлък

Клуб на оръжейника бе учреден в Казанлък от бивши директори, бивши главни инженери, конструктори, механици, пиротехници, балестици и други, работили в местния военен завод, предаде кореспондент на радио „Фокус” - Велико Търново. На срещата присъстваха 10 членове. Всички бяха единодушни, че за председател трябва да бъде предложен и избран инженер Стефан Дамянов, кмет на община Казанлък, работил дълги години като главен директор на предприятието. Секретар стана Йордан Маринов, а говорител – Емил Пенчев.
Присъстващите на учредяването на клуба взеха решение за членове на клуба да бъдат приемани и всички желаещи жени, работили в казанлъшката оръжейница.
„Преди години жените работиха на най-тежките места в завода. Там, където никой от мъжете не се съгласяваше. Затова при нас не бива да има дискриминация”, посочи Тончо Чукалов – бивш директор на предприятието.
Срещата продължи с разказване спомените на всеки един за работата на завода преди повече от 20 години.
Целта на клуба на оръжейника в Казанлък е да запази и съхрани историческото наследство на българското техническо развитие на пиротехници, балестици, химици, оръжейници и други.
Предстои да бъде изготвена и програма за 2008 година. Тя ще бъде представена на 28 юни, когато в Казанлък е предвидено да се проведе Национална среща – събор на потомците на оръжейници.
По информация на членовете на новия Клуб на оръжейника в града на розите организатор е Националният комитет за възраждане на отбранителната промишленост.


Деница ГЕОРГИЕВА радио "Фокус" - Велико Търново

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: