Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Недко Недков: Свръхпроизводство на розово масло няма

Свръхпроизводство на розово масло няма и не можем да говорим за липса на пазар, категоричен бе пред кореспондента на радио „Фокус”-Велико Търново инженер Недко Недков, директор на Института по розата в Казанлък. Той заяви, че се предвижда да бъде добито около 3 тона розово масло от всичките 36 хиляди декара розови масиви. „Толкова е и потреблението на световния пазар. По-скоро можем да кажем, че розовото масло може да не стигне, отколкото да говорим за свръхпроизводство”, посочи инженер Недков. По думите му, годината не е много благоприятна за висок добив на розово масло, поради липсата на валежи. Инженер Недко Недков информира, че за розобера най-добре е да има ежедневни превалявания. „В резултат на липсата им, не се образува роса по цвета и намаля добивът на масло. Преди години, през 80-те, от около 3 тона цвят се получаваше 1 килограм розово масло. Днес, за да се добие килограм розово масло, са нужни между 3,800 – 4 тона цвят. Тази голяма разлика никак не е благоприятна, нито за розопроизводители, нито за розопреработватели”, посочи инженер Недков.
Той бе категоричен, че не може да се говори за липса на пазар на розово масло. Това, което се очаква да се произведе тази година, според инженер Недко Недков, ще бъде достатъчно, дори може да не стигне, но не и да остане.
„Розоберът ще приключи скоро до около 3-4 дни. Намаля добивът на цвят и на масло. 4 500 – 5 000 евро ще варира цената за килограм розово масло. Килограм розов цвят се изкупува между 1.70 и 2 лева, като към момента цената е 2 лева”, посочи инженер Недков.

Деница ГЕОРГИЕВА радио "Фокус" - Велико Търново
 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: