Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Теодор Василев с Еко кауза в Кауза.бг на БНТТеодор Василев от НЧ Бъдеще сега е сред финалистите на Кауза.бг. Той е на 32 години от Казанлък. Той е етнолог, антрополог и културен турист. Неговата кауза е Възстановяването и превръщането на старото училище на Валя Балканска в Родопите в център за работа с деца и младежи сред природата или на кратко “Училище сред природата”.

Българската национална телевизия отново е сцена за изява на младите хора с идеи да променят България. На екрана на обществената телевизия ще се търсят новите млади лидери, готови да защитават своите каузи в ефир. Това е новият проект “Кауза.bg”.

Ето и повече за самият проект: http://crelab.info/gudevica/presentation1/gudevica.org.pdf

както и на сайта: http://gudevica.org

Видео от първите две предавания:

 

01.04.2013 - http://bnt.bg/bg/productions/181/edition/30637/kauza_bg_1_april_2013

25.03.2013 - http://bnt.bg/bg/productions/181/edition/30442/kauza_bg_25_mart_2013

*** *** ***

Народно   читалище   Бъдеще   сега   е   организация   с успешен   многогодишен опит   в неформалното образование. До момента организацията е изпълнявала 3 големи проекта финансирани от ESF по ОПРЧР, EEA Grant чрез ФРМС, както и CEE Trust. Проектите засягат областите на екологично неформално образование, гражданско образование, и мотивиране и активизиране на деца и младежи. По Програма „Младежта в действие” сме участвали в над 10 проекта, като партньорска организация и в момента работим, като изпращаща и посрещаща организация по ЕДС (EVS). На регионално ниво сме участвали в редица проекти, като водеща и партньорска организация свързани с екология, социална интеграция, и младежки инициативи.

От 2009 г. НЧ Бъдеще сега е Независим оператор на Международната награда за млади хора в България. Наградата е една от най-големите програми за личностно развитие в света, работеща в над 130 държави.


*** *** ***

На 16 март 2012 г. жури оценяваше идеите на участниците и на финала остави най-добрите 10. С много емоции премина кастинга. След оспорвано състезание и близо час и половина заседание на журито, бяха избрани финалистите. 10 каузи ще се борят за вниманието на зрителите. “Кауза.бг” започва на 25-ти март с първото предаване на живо по БНТ 1. Тогава и зрителите на обществената телевизия ще се запознаят с участниците и с каузите, които ще защитават.

На кастинга се явиха общо над 60 души. Журитo, което оценяваше, бе в състав: оперативният директор на БНТ Константин Каменаров – председател и членове Робърт Ковачев, Боян Бенев, Томислав Цолов, Милена Цветанска.

Те избраха каузите на Борис Рангелов, Вяра Молева и Деница Кожухарова, Евгени Лишев, Ивайло Найденов, Иван Кънчев и Марио Мишев, Сияна Панова, Петър Кичашки, Теодор Василев, Филип Николов и Теодора Ангелова.

*** *** ***

Народно читалище "Бъдеще сега" обявява дарителска кампания за реконструкция и модернизация на обучителен център в Родопите.

След реконструкцията центърът ще предлага иновативно обучение на 500 деца и младежи годишно.

Нашите програми са предназначени за разгръщане на заложбите и талантите им, за развитие на умения за лидерство, екипна работа и инициативност, както и за наваксване на учебния материал за деца със затруднения в училище. Досега програмите ни се финансират главно по проекти и с дарения, малка част са платени

Обучителният ни център се намира в сградата на старото училище в село Гудевица, Смолянско – училището, в което от 1-ви до 4-ти клас е учила Валя Балканска.

В обученията използваме доказали резултатността си методи като сугестопедия, обучение чрез преживяване, връстници обучават връстници, преподаване през движение, йога за деца в образованието.
При нас децата се обучават като свободни и отговорни млади хора, разкриващи пълния си потенциал. Водещи са личното отношение към всеки млад човек и фокусът върху неговото развитие в творческа среда. Те придобиват умения за учене през целия си живот и основа, да се самоизграждат, като личности и иноватори.

За да разширим програмата си, набираме средства за пълното възстановяване на сградата на училището в с. Гудевица. С 50 000 лв. ще успеем да довършим ремонта на образователния си център още през лятото, а ако имаме 75 000 лв. - ще можем да доизградим и легловата база към него.