Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Макар и в края на розовата кампания, проблемът с работната ръка остава, твърди розопроизводител

„Макар и да сме към края на розовата кампания, имаме голям проблем с намирането на работна ръка”, каза за радио „Фокус”- Велико Търново Иван Кючуков – розопроизводител от село Розово, община Казанлък. Той допълва, че една от причините да се стигне до това положение е, че са посадени много рози, без да има план и перспектива, без поглед в бъдещето. „Броят на розоберачите намаля. Друга причина за липсата на работна ръка е тази, че на лицата от другия етнос им се плащат социални помощи и те искат да берат рози, не им се работи”, посочи Кючуков.
По думите му в пиковия за розобера период е имало случаи, в които розопреработвателите са притискали розопроизводителите да намалят цената на килограм рози и така тя е стигала до 1.70 лева. „При мен нямаше такъв проблем, но чух, че при колеги е имало”, посочва Иван Кючуков. Той допълва, че 70 стотинки се плащат на берачите за килограм рози. „Има хора, които са по-сръчни и успяват да наберат около 50 – 60 килограма дневно. Това е една добра печалба за тях. В пиковия момент розите капеха, нямаше кой да ги бере. Вече успяваме да се справим, защото пиковият период премина. По принцип в рамките на 20 – 25 дни е масовото цъфтене на розите и някъде около 5 – 6 юни е пикът. Тази година съвсем не стана така. Може би до средата да другата седмица ще берем рози и ще приключваме”, коментира розопроизводителят.
Той посочи, че ученици не са се включили в брането на рози. „Системата не заработи, макар и от страна на община Казанлък да имаше желание да се включат ученици”, казва Кючуков.
В община Казанлък продължаваме розовата кампания. „Тази година ще наберем по-малко цвят от очакваното и по-трудно ще направим баланса. Може би ще наберем от порядъка на 30 тона рози от 180-те декара, които имаме при село Розово. При добри условия обаче се добиват около 40 тона. Нашите рози, тези които са в района на село Розово, са засадени от преди 25 години. Тук имаме много по-големи разходи от онези собственици, които имат по-нови насаждения. Ние имаме само 25 декара нови. Факт е, че старите рози дават по-малко цвят. Преди години сме брали рози до около 25-то число на месец юни. Тази година няма да е така. В пиковия момент, около 25-ти май, нямаше грам влага, което оказа влияние на насажденията”, посочи още Иван Кючуков.

Деница ГЕОРГИЕВА радио "Фокус" - Велико Търново
 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: