Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

ГЕРБ първи на парламентарните избори

ЦИК при обработени 96% от протоколите: Четири партии влизат в парламента

Четири партии влизат в парламента по неокончателни данни от Централната избирателна комисия при обработени 96% от секционните протоколи от районните избирателни комисии в страната, съобщи за Дарик говорителят на Комисията Бисер Троянов.

ГЕРБ получават 30,7%;
"Коалиция за България" - 27%;
„Движение за права и свободи" - 10,6%;
"Атака" - 7,3%.Близо до 4-процентовата бариера са:

Националният фонд за спасение на България с 3,7%;

Движение България на гражданите има 3,3%.

Резултати за останалите парти:

ДСБ - БДФ - 2.9%;

ПП "ВМРО - Българско Национално Движение" - 1.9%;

ПП "Ред, Законност и Справедливост" - 1.7%,

СДС - 1,4%.

Сънародниците зад граница най-много гласове са дали за ДПС - 41% от гласувалите са подкрепили тази партия, подчерта Троянов: „Правя уточнението, че информацията е въз основа на обработени 56% от секционните протоколи за гласуването в чужбина. След това се подреждат партиите: ГЕРБ - 24,5%, Коалиция за България с 5,9% и Атака с 3,25%".

Централната избирателна комисия ще обяви окончателните изборни резултати най-късно до четири дни след вота.

„Предстои районните избирателни комисии, след като са приключили с обработката на данните, при тях да донесат протоколите в Централната избирателна комисия за повторно въвеждане на данните от тези протоколи, съпоставка между данните, които са получени при първоначалното и повторното въвеждане на числовите данни от секционния протокол, анализ на тези данни, след което ЦИК ще излезе с решение", добави още Бисер Троянов.

До 7 дни след приключване на изборния ден ЦИК ще обяви и народните представители в следващото - 42-ро Народното събрание.

Тази сутрин затвориха и последните избирателни секции в САЩ, в щата Калифорния, с което приключи окончателно изборният процес в извънредния вот за парламент от българите в чужбина.

За трети път в най-новата ни история българите гласуваха за нов парламент на извънредни избори след оставка на правителството. През 1994 г. и 1997 г. служебните кабинети на Ренета Инджова и Стефан Софиянски - назначени съответно от президентите Желю Желев и Петър Стоянов, успяват да организират провеждането на редовни парламентарни избори. Днес тази задача бе поверена на екипа на Марин Райков, назначен от президента Росен Плевнелиев.

До предсрочните избори се стигна след като в началото на годината заради антимонополните протести в цялата страна кабинетът „Борисов" подаде оставка. В изборите за 42-рото Народно събрание се състезаваха 38 партии и 7 коалиции. Над 8000 кандидати се бориха за 240-те депутатски места.

В 42-рото Народно събрание ще влязат само тези формации, които на вота са успели да получат над 4% електорална подкрепа.

http://dariknews.bg

 

 

coronavirus.bgloading...