Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Росен Плевнелиев: „Национално безотговорно е да се върви към следващи избори"

Президентът на Република България Росен Плевнелиев изрази увереност, че тунелът под Шипка, чиято първа копка фактически бе направена днес 16 май 2013,  ще бъде факт през следващия програмен период. В Четвъртък на пътен възел Поповци се състоя церемония, на която бе дадено началото на доизграждането на обходния път на град Габрово. Участваха вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров, кметът на Габрово Таня Христова и областният управител Мариян Костадинов.

Има пари и срок, трябва по достоен начин да се свърши работата, подчерта президентът: „Ще построим 23 км. трасе, включително един тунел от 540 метра и сериозни мостови съоръжения. И ще стигнем до началото на втория етап. От там нататък ни трябват около 150 млн. евро още 10 км. път и 4 тунела, най-големият от които тунелът под  Шипка." Плевнелиев припомни, че тунелът е един от четирите приоритета на следващия програмен период: „Това е достатъчна гаранция. За целта обаче трябва да се направи проект и така тунелът би могъл да стартира в началото на програмния период".

В отговор на журналистически въпрос Плевнелиев обясни, че би могло това да бъде поставено на риск, ако тунелът не бъде приоритет при следващо правителство: „Но аз съм президент до 2017 година и също се боря със зъби и нокти да се реализира в моя мандат".

„Убеден съм, че България има нужда от Парламент и правителство и съм сигурен, че политическите партии ще положат усилия и ще се отнесат  сериозно към желанието на нацията да има  отговорни парламент и правителство, което бързо да адресира належащите проблеми - коментира Президентът. - Вярвам, че в парламента ще бъдат поети всички необходими ангажименти и ще бъдат направени компромиси. Аз съм оптимист, защото проблемите пред нацията са ясни. Когато те са ясни, тогава би следвало и решенията да са ясни. Това означава, че не би трябвало да е трудно да се направи правителство. Дори да не е коалиционно. Това е реална и изпълнима цел. Не искам да задавам посоката на бъдещите разговори между политическите сили. Отнасям се с голямо уважение към парламентарната демокрация в България. Политическите сили трябва да преценят каква ще бъде формулата, защото те  носят отговорността. Като президент ги подкрепям в техните усилия да съставят правителство. Национално отговорно е да се състави бързо правителство,  национално безотговорно е да вървим към следващи избори. Народът си е дал тежката дума. Аз не считам, че ситуацията е патова, независимо коя партия колко гласове има. Проблемите са ясни, а по голяма често то тях може да бъде намерено обединение."

текст: dariknews.bg

снимка: president.bg


 

Росен Плевнелиев “Какъв по-смислен приоритет от това да изпълним столетната мечта на българите за тунел под Шипка?”


“Какъв по-смислен приоритет от това да изпълним столетната мечта на българите за тунел под Шипка?” с тези думи Президентът Росен Плевнелиев се обърна към официалните лица и гостите на церемонията за първа копка на Западния обходен път на Габрово. Строителството на обходния път е първата част от проекта за изграждане на тунел под връх Шипка и предвижда строителството на участък от 23,254 км – от км 0+000 до км 20+124,5, етапна връзка на обхода със съществуващия път І-5 (3,130 км), както и изработването на разширен идеен проект за тунел под вр. Шипка - 3,22 км. Следващата фаза на проекта предвижда изграждането и на самия тунел като това ще се осъществи в периода 2014-2020 г. Общата дължина на участъка е 10,549 км. Индикативната стойност на фаза 2 е 150 млн. евро. Плевнелиев подчерта добрата съвместна работа на институциите, довела до старт на този стогодишен проект и изказа благодарност към „всич­ки по веригата, които работиха и ще работят оттук нататък за успешното финализиране на този проект”.

„Ще се боря със зъби и нокти тунелът под Шипка да се реализира в моя мандат” заяви Президентът, защото както самият той подчерта в своето слово в началото на церемонията няма по-смислени проекти от тези, с които се постигат резултати в интерес на нацията.

Събитието, което беляза един исторически за габровци момент, уважиха Вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Ека­терина Захариева, минис­търът на транспорта, ин­формационните технологии и съобщенията Кристиян Кръстев, председателят на УС на Агенция „Пътна ин­фраструктура“ Лазар Ла­заров, кметът на Габрово Таня Христова и област­ният управител Мариян Костадинов.
 

 

Информация и Снимки: www.gb.government.bg

 

coronavirus.bg