Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

16% поскъпна месото за последния месец, казва месопреработвател

Месото като суровина поскъпна с 16 % за последния месец, заяви за радио „Фокус”- Велико Търново Кирил Вътев – управител на фирма за производство на колбаси. По думите му това е рефлектирало сериозно върху крайните цени и всички български производители са изключително притиснати от поскъпването на основната суровина, от лимитираната покупателна способност, от кредитите, които лоялните производители имат да издължават към банките. Според Вътев има още един фактор, който усложнява нещата – това са големите търговски вериги. „Те не позволяват вдигане на цените така, както се вдига суровината. Ако месопреработвател работи с такава верига, той трябва да изготви писмо, с едномесечно предизвестие и чак след месец може да коригира цената на продукта си и няма право да прави това повече от веднъж в месеца. Това поставя в преса производителите”, категоричен е Кирил Вътев.
Той посочва, че колкото по-ниско е ДДС-то на храните, толкова се елиминират условията за еквилибристика и ще се стимулира сивият сектор да излезе на светло. Очакванията на Вътев са, че с понижаване на ДДС-то, ще се подобри събираемостта и ще нарасне дела на ДДС в националния бюджет.
„Преди доста години започна поставянето на срокове за постигане на европейските изисквания. Постоянно срокът бе удължаван и сега е вече до 01.01.2010 година. Сега някой от млекопреработвателите, ако не ме лъже паметта, Михаил Кожухаров е предложил до 2013 година да бъде удължен срокът. Какво правим тогава? Тези, които са лоялни към държавата, спазват законите, плащат си данъците и изпълняват в срок изискванията, похарчили са големите инвестиции, изтеглили са големите кредити, ги наказваме, заради тези, които са се крили по гаражи и не са правили нищо, за да спазят европейските изисквания и сега им удължаваме агонията, с което затормозваме работата на тези, които са били лоялни към българската държава. Това е парадокс”, възмущава се Вътев, който бе категоричен, че това е парадоксално мислене на тези, които толерират подобни изисквания.

Деница ГЕОРГИЕВА | Радио “Фокус” – Велико Търново

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: