Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Ден на Европейските езици в Казанлък

От 2001 г. насам 26 септември е посветен на честването на европейските езици. Европа разполага с истинско езиково съкровище: 23 официални езика и повече от 60 местни общности, които говорят на регионален или малцинствен език, а също и езиците, на които говорят гражданите с произход от други държави и континенти. С цел да насочат вниманието към това огромно езиково богатство, Европейският съюз и Съветът на Европа поставиха начало през декември 2001 г. на инициативата Европейски ден на езиците.

В тази връзка Европейски информационен център Европа Директно - Стара Загора, офис Казанлък съвместно с Община Казанлък  организира на 26.09.2012 г. отбелязване на Деня на Европейските езици, заедно със СОУ „Екзарх Антим I" и Народно читалище „Възродена Искра - 2000".
На 26 септември /четвъртък /от 13.15 часа в Актовата зала на СОУ „Екзарх Антим I", гр. Казанлък ще бъде отбелязан Европейският ден на езиците и ще  представена електронната книга „Европейски приказки под липите”. Настоящата книга с приказки е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Организатор и домакин на събитието бе Гимназията с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан” – Стара Загора, а Европейски информационен център „Европа Директно” осигури отпечатването на сборник с традиционни национални разкази с името „Европейски приказки под липите”.

Историята на евроседмицата започва с подписването на договора от Маастрихт през 1992 и представлява среща между ученици и преподаватели, първоначално от малка група училища. Постепенно се разпространява в ЕС, а Белгия е първата страна в която се провежда. От тогава до днес тя се провежда всяка година в първата седмица на месец октомври, с различна страна домакин, като през годините претърпява трансформации заради увеличаващият се брой страни членки на ЕС.

Учениците от езиковите паралелки на казанлъшкото училище и старозагорските им връстници преведоха на български всички приказки от страни на Европейския съюз, а децата от Школата по изобразително изкуство „Ренина" към Народно читалище „Възродена Искра - 2000" с ръководител Ренина Лекова направиха илюстрациите към тях.

Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан” е създадена през 1966г. като гимназия с преподаване на френски език с прием на ученици от Южна България. От 1985г. в гимназията ежегодно се приемат девет паралелки, които се разпределят в по три паралелки за интензивно изучаване на английски, немски и френски език. Гимназията работи с различни организации и институции, както и с физически лица в страната и чужбина, както и организира и подпомага образователни програми, способстващи за усъвършенстване познанията и уменията на учениците.

СОУ "Екзарх Антим І" е известно с работата и постигнатите успехи в многобройните европейски проекти:4 проекта по програма  „Коменски“ и 14 проекта по програма eTwinnig.Наградите за училището по тези проекти са също впечатляващи: проекттът „Междукултурен диалог чрез музика“ е удостоен с награда на МОМН И Центъра за развитие на човешките ресурси за цялостно качествено изпълнение през юли 2010. Проектът „Химни на приятелството“ е номиниран за един от 10-те най-добри европейски проекти по програма eTwinnig за 2010 г. 11 европейски проекто по eTwinnig са удостоени със 17 отличия „Европейски знак за качество“. Проектът „Междукултурен диалог чрез приказки, рисуване и театър“ получи специалната награда „Мевлана“ за междукултурно разбирателство през април 2013 г.

Читалище "Възродена искра" е създадено през октомври 2000 г. в отговор на желанието на творците от Казанлък за средище, където да могат свободно и без ограничения да развиват таланта си и подпомагат изявите на самодейните състави в града. За 3 години читалището се утвърждава като една от водещите културни институции и успява да обедини потенциала на голяма част от творците на Казанлък. Школата за изобразително изкуство към читалището " Ренина" е създадена през 2009 г.

Всички, които посещават школата са от различни възрастови групи - от 5 до 50 години, хора с различни интереси, но с голяма любов към изобразителното изкуство.

През този период школата е направила множество изложби и пленери - Боженци, Созопол, Копривщица.Има участия в конкурси:от Световния конкурс „Малък Зограф“  има завоювано трето място и бронзов медал за Борис Иванов - 8 год.;от национален конкурс - първо място за Даниел Попов.
Като партньори в инициативата на регионален център „Европа директно“- Ст.Загора и общински офис Казанлък, участваха 20 деца,които нарисуваха илюстрации за 12  европейски приказки и 11 ученика, които преведоха 9 приказки.

Диана Петрова

 

coronavirus.bg