Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Изцяло ефирна цифрова телевизия след 30 септември 2013

Изображение

За НЕ абонати на кабелен или сателитен оператор.

От първите минути на 30 септември 2013 преминаваме изцяло на Цифрова Ефирна Телевизия. Аналоговите предаватели ще бъдат изключени. Всички потребители на антенен сигнал не притежаващи декодери за ефирна цифрова телевизия ще гледат снежинки.

plugins/content/imagesresizecache/dbe1cd565cb222c7a2d9ef8cb352fa02.jpeg

За да продължите да гледате телевизия след 30 септември, вие трябва да разполагатe с телевизионен приемник с DVB-T тунер или декодиращо устройство/приемник (сет топ бокс). Приемникът задължително трябва да поддържа декодиране на MPEG-4, H.264 AVC. Декодер с MPEG-2 не може да бъде използван за приемане на цифрова ефирна телевизия в България. Трябва да знаете, че Цифровата ефирна телевизия се приема напълно свободно. Официалният и старт започна на 1 март 2013 със симулкаст или едновременно излъчване на аналогова и цифрова телевизия, с пускането на 8 канала: БНТ1, БНТ2, БНТ HD, бТВ, Нова, ТВ7, Нюз7 и България Он Ер, Ring BG +1, bTV Lady +1, Diema Family +1. След 1 октомви се очакват и нови канали с които на първия етап - общият им брой да е 11.

Какво още трябва да знаете!До сега антените са били хоризонтално завъртяни, сега трябва да за завъртят на 90 градуса /вертикална поляризация/. Ако сигналът в го приемахте от РРСТ на връх Ботев, то сега трябва да завъртите външната си антена към РРС Казанлък в парк Тюлбето или към Стара Загора, РРТС Хрищени.

Има и една особеност. В някои райони е възможно да не можете да хванете сигнал със стайна антена. За това трябва да се използва външна такава. Има и още една особеност - релефът в долината е с много хълмове, които правят сянка на предаватели и за това е необходимо да насочите антената си към Пловдив или Стара Загора.

Такъв пример е село Горно Изворово. Там се хваща отразен сигнал от РРСТ - Здравец, местността Копривките до Пловдив. Отразеният сигнал се пречупва в Средна гора посока Стара Загора.

Важно е да знаете! За сега работят 3 Мултиплекса:

За Казанлък са определени пловдивските честоти: Мукс 1 - 25; Муск 2 - 35; Мукс 3 - 41
За Стара Загора: Мукс 1 - 22; Муск 2 - 37; Мукс 3 - 64Или регионите са както следва:

Пловдив / Пазарджик
Мултиплекс 1: 25 канал, Мултиплекс 2: 35 канал, Мултиплекс 3: 41 канал
Предаватели в Белово, Ветрен, Душанци, Казанлък, Карлово, Клисура, Копривщица, Момин проход, Панагюрище, Пловдив, Стрелча

Стара Загора / Сливен / Ямбол
Мултиплекс 1: 22 канал, Мултиплекс 2: 37 канал, Мултиплекс 3: 64 канал
Предаватели в Градец, Елхово, Карнобат, Мъглиж, Нова Загора, Сливен, Стара Загора, Твърдица

Плевен / Ловеч
Мултиплекс 1: 51 канал, Мултиплекс 2: 57 канал, Мултиплекс 3: 41 канал
Предаватели в Априлци, Байкал, Белене, Български извор, Гулянци, Етрополе, Калейца, Кнежа, Ловеч, Луковит, Никопол, Новачене, Орешак, Петърница, Плевен, Правец, Роман, Тетевен, Троян, Червен бряг, Ябланица

(Цифрова ефирна телевизия DVB-T) - РРС Казанлък / РРТС Здравец - Пловдив
Мукс1 - 25 - Bulgaria On Air    
Мукс2 - 35 - bTV, Нова телевизия, TV7, News 7, Ring BG +1, bTV Lady +1, Diema Family +1    
Мукс3 - 41 - БНТ1, БНТ2, БНТ1 HD

(Цифрова ефирна телевизия DVB-T) - РРТС Хрищени - Стара Загора
Мукс1 - 22 - Bulgaria On Air    
Мукс2 - 37 - bTV, Нова телевизия, TV7, News 7, Ring BG +1, bTV Lady +1, Diema Family +1
Мукс3 - 64 - БНТ1, БНТ2, БНТ1 HD

(Цифрова ефирна телевизия DVB-T) - РРТС Връх Ботев / сигналът е предназначен за северният регион Плевен/Ловеч и е възможно да бъде хванат в Казанлъшко/

Мукс1 - 41 - Bulgaria On Air    
Мукс2 - 51 - bTV, Нова телевизия, TV7, News 7, Ring BG +1, bTV Lady +1, Diema Family +1
Мукс3 - 57 - БНТ1, БНТ2, БНТ1 HD


Приемници се продават и са на цена от 30 лева и по-скъпи.

За повече информация: www.cifrovizacia.bg


„НУРТС Диджитъл“ ЕАД, която изгражда цифровите телевизионни мрежи в България, осигури 96.2% покритие на населението с цифрова ефирна телевизия. Това обяви изпълнителният директор на компанията Свилен Попов по време на церемонията по официалното изключване на аналоговия телевизионен сигнал. От днес България преминава изцяло на цифрова телевизия, която осигурява безплатно повече телевизионни програми с по-добро качество.

„Съгласно законодателството и Плана за въвеждане на наземното цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB-T) в Република България трябваше да постигнем 95%, но ние увеличихме със собствени средства покритието, за да може качественият цифров сигнал да достигне до максимален брой зрители“, каза Попов.  По думите му около 100 хил. души, които живеят в слабонаселени и труднодостъпни райони, няма да могат да приемат цифрова телевизия, като част от тях и до момента не са получавали телевизионен сигнал. България е на едно от водещите места в Европа по показател покритие на населението, стана ясно по време на церемонията.


Аналогов сигнал вече няма!

 

coronavirus.bg